Barbados kiest voor de groene weg uit de crisis

Met het uitstippelen van een “groene economie” neemt Barbados het voortouw binnen de Engelstalige Caraïben. Duurzaamheid is beste keuze voor een nieuw ontwikkelingsmodel, vindt de premier van het eiland.

De regering liet onderzoeken op welke sectoren Barbados moet focussen voor de overgang naar een groene economie. In het rapport dat hoogleraar Eudine Barriteau van de Universiteit van West-Indië vorige week presenteerde aan premier Freundel Stuart, is er sprake van “ongelooflijke kansen” om landbouw, visserij, bouwsector, transport en toerisme groener te maken.

“Wegens het belang van deze sectoren zullen er waarschijnlijk ook positieve gevolgen zijn voor andere sectoren in de economie”, staat er te lezen.

Van suiker naar toerisme

Premier Stuart zei dat de Caraïben een nieuw ontwikkelingsmodel nodig hebben, en dat een groene economie de beste keuze is. Maar hij hekelde ook dat de huidige financiële en ecologische crisissen ernstige uitdagingen vormen voor eilandjes in volle ontwikkeling.

“Door hun hoge schulden, kwetsbaarheid voor schokken van buitenaf, hun open grenzen en de beperkte capaciteit van hun markten hebben veel van deze landen nood aan financiële en technische samenwerking om over te stappen op een groene economie.”

“Met deze studie kunnen we beter begrijpen hoe het beleid, en publieke en private investeringen, kunnen helpen om de fundamentele macro-economische doelstellingen te halen. En tegelijk een pad volgen dat bijdraagt aan sociale rechtvaardigheid en ecologisch beheer”, aldus Stuart.

De onderzoekers menen nog dat een succesvolle transitie naar een groene economie voor Barbados de eerste grote economische omwenteling is sinds de verschuiving van suiker naar toerisme.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.