In beeld: Breakdance in Oeganda

Fotograaf Willemjan Vandenplas bezocht onlangs in Oeganda een populair en emancipatorisch breakdanceproject voor en door jongeren. Bekijk hier zijn fotoreportage.

  • Willemjan Vandenplas Graffiti van het BPO in Kampala. Willemjan Vandenplas
  • Willemjan Vandenplas Abramz, oprichter van het BPO, toont enkele breakdance moves. Willemjan Vandenplas
  • Willemjan Vandenplas Abramz, oprichter van het BPO, toont enkele breakdance moves. Willemjan Vandenplas
  • Willemjan Vandenplas Abramz, oprichter van het BPO, toont enkele breakdance moves. Willemjan Vandenplas
  • Willemjan Vandenplas Opwarming voor het breakdancen. Willemjan Vandenplas
  • Willemjan Vandenplas Een jonge breakdancer leert zijn leerlingen enkele moves. Willemjan Vandenplas

Het Breakdance Project Oeganda (BPO) is ontstaan in 2006, telt al meer dan duizend leden over heel Oeganda en heeft afdelingen in de steden Kampala, Gulu en Mbale. Oprichter is Abraham (Abramz) Tekya, een 30-jarige rapper en breakdancer die zelf een zeer moeilijke jeugd doormaakte. Abramz vond echter een weg om zichzelf uit te drukken en andere jongeren te emanciperen aan de hand van rap en breakdance.

Hij werd leraar in de sloppenwijken rond Kampala. Wanneer hij jongeren leert rappen en breakdancen ziet hij een positieve verandering bij hen: in plaats van terug te grijpen naar verbaal of fysiek geweld, ventileren de jongeren hun problemen in hun raps en in hun dans.

De filosofie van Abramz is gebaseerd op wederzijds respect en gelijkheid. In zijn project wil hij dat alle participanten tegelijk leerling en leerkracht zijn. Op die manier wil hij zijn steentje bijdragen aan de sociale vooruitgang van de Oegandese jeugd.

Willemjan Vandenplas is fotograaf en publiceert af en toe bijdragen op MO.be. Zijn werk is ook te bekijken op https://www.facebook.com/photo.willemjan.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur