Behangpapier geeft licht

Een Brits bedrijf heeft behangpapier ontwikkeld dat over enkele jaren de traditionele lamp kan vervangen en de CO2-uitstoot van verlichting drastisch naar beneden kan halen.
Lomox, het bedrijf uit Wales, maakt daarvoor gebruik van “Organic Light Emitting Diodes” (OLED), een erg zuinige technologie die nu al gebruikt wordt in gsm’s, computer en flascreen tv’s. De diodes kunnen op een dunne film aangebracht worden en zo als behangpapier op de muur gehangen worden.
Het bedrijf kreeg een overheidsbeurs van 500.000 euro van de Britse Carbon Trust om de technologie uit te werken. “Verlichting is een belangrijke bron van CO2-uitstoot”, zegt Mark Williamson van de Carbon Trust. “Deze technologie heeft het potentieel om ultra-efficiënte verlichting te produceren voor een breed scala aan applicaties.”
OLED-verlichting is naar schatting nog eens 2,5 maal efficiënter dan de huidige spaarlampen. Lomox neemt zich voor de eerste producten al in 2012 op de markt te brengen. Voor de verdere ontwikkeling en productie moet het bedrijf nog 3,8 miljoen euro investeren. Het onderhandelt naar eigen zeggen met een “groot wereldwijd technologiebedrijf” voor die financiering, maar wil geen details geven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3205   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift