Brazilië wil controlesysteem tegen cyberspionage

De toespraak van de Braziliaanse presidente Dilma Rousseff in de 68ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) draaide grotendeels rond de cyberspionage van de Verenigde Staten (VS). Rousseff beschuldigde de VS de nationale soevereiniteit van haar land geschonden te hebben en stelde voor om een multilateraal controlesysteem tegen cyberspionage te creëren.

  • UN Photo/Rick Bajornas President Rousseff op de 68ste Algemene Vergadering van de VN UN Photo/Rick Bajornas

Eerder deze maand bleek uit documenten, vrijgegeven door Edward Snowden, dat de Amerikaanse geheime dienst (NSA) het Braziliaanse oliebedrijf Petrobras had bespioneerd. Dit gebeurde waarschijnlijk om economische redenen. De NSA zou ook Rousseff zelf bespioneerd hebben. Obama verklaarde dat de cyberspionage gebeurde om terrorisme op te sporen en te voorkomen. Op dinsdag 17 september besliste Rousseff haar bezoek aan de VS dat normaal in oktober zou plaatsvinden, af te zeggen. Ze oordeelde namelijk dat de kwestie van de cyberspionage onvoldoende afgehandeld is. Ook sprak de Braziliaanse regering over maatregelen dir haar internet netwerk onafhankelijker zouden maken, door bijvoorbeeld data van de Braziliaanse bedrijven, Facebook, en Google op servers in Brazilië zelf op te slaan.

‘Brazilië kan zichzelf wel beschermen’

Rousseff’s toespraak op de Algemene Vergadering dinsdag maakte brandhout van Obama’s stelling dat de spionage gebeurde om terrorisme te voorkomen. ‘Brazilië kan zichzelf wel beschermen,’ verklaarde de Braziliaanse president. De VS heeft het internationale recht met de voeten getreden door haar spionage in Brazilië en elders, aldus Rousseff. Daarom stelde ze voor om een multilateraal kader voor internetbeheer en -gebruik te creëren om te vermijden dat de cyberruimte een oorlogswapen wordt.

Obama’s reactie

De toespraak van president Obama die volgde op die van Brazilië maakte geen directe referentie naar de klachten van Rousseff, of haar voorstel. Wel zei Obama dat zijn regering de manier waarop ze inlichtingen verzamelen aan het herzien is, ‘zodat we op een degelijke manier de legitieme veiligheidsoverwegingen van onze burgers en bondgenoten in evenwicht kunnen brengen met hun vraag naar privacy.’ Hij voegde er echter meteen aan toe dat het door de Amerikaanse spionage komt dat de wereld nu een veiliger plek is.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.