Burkina roept alle hens aan dek in katoensector

Na enkele barre jaren is er weer geld te verdienen met katoen. Het West-Afrikaanse land Burkina Faso wil die kans niet verkijken. Investeringsmiddelen stromen toe en opkopers en boerenorganisaties proberen zoveel mogelijk producenten te overtuigen om opnieuw in te stappen.

Sofitex, de grootste openbare Burkinese katoenmaatschappij, kreeg vorige week van plaatselijke banken 72 miljard CFA-frank (105 miljoen euro) krediet voor het komende seizoen. Europese banken hadden een week eerder al 50 miljard CFA-frank (73 miljoen euro) ter beschikking gesteld. Een deel van dat geld gaat naar meststoffen en bestrijdingsmiddelen, maar het leeuwendeel zal dienen om aankoop van de oogst van alle katoenboeren in het land voor te financieren en het katoen op te slaan en te exporteren.

Prijsstijgingen


“Het is een herlancering van de katoensector, want de prijzen zijn interessant”, zegt Célestin Tiendrébéogo, directeur-generaal van Sofitex. Die hoge prijzen zijn een gevolg van de overstromingen in Pakistan en Australië, twee niet onbelangrijke producenten. Dat versterkte de prijsstijgingen die al eerder in 2010 begonnen, na slecht weer in verscheidene Aziatische producentenlanden. Dit jaar werd op de internationale markt al 2 euro betaald voor een kilogram katoen, de hoogste prijs in 140 jaar.  

Sofitex hoopt dit oogstjaar (2010-2011) een half miljoen ton katoen binnen te halen, honderdduizend ton meer dan het voorbije oogstjaar. Voor volgend jaar mikt Sofitex zelfs op een miljoen ton.

Om de Burkinese boeren over de streep te halen, biedt Sofitex de producenten dit jaar 29 eurocent per kilogram katoen, tegenover 26,6 cent vorig jaar. In 2003 kregen de Burkinese katoenboeren voor het laatst zoveel voor hun oogst. Vooral tussen 2006 en 2009 lag de prijs heel laag.

Sofitex en de twee overige katoenmaatschappijen in het land, Fasocoton en Socoma, kwamen door het prijsverval in de problemen. Daardoor werden ook de boeren steeds later betaald. Tienduizenden boeren weken uit naar andere gewassen, zoals sesam, maïs en bonen.

Keerpunt


Maar nu begint de stemming om te slaan. Daar helpen ook boerenorganisaties bij. “We moeten de boeren duidelijk maken dat we dringend meer katoen moeten produceren voor de internationale markt”, zegt Karim Traoré, voorzitter van de Nationale Unie van Katoenboeren. In alle katoenstreken organiseert zijn vereniging bijeenkomsten om de boeren weer voor de katoenteelt warm te maken.

Sofitex staat er financieel weer beter voor en zal veel sneller betalen voor het katoen dat de maatschappij afneemt, klinkt het. De voorbije jaren moesten de katoenboeren tot drie maanden op hun geld wachten. Dit jaar zou het geld binnen de twee weken worden overgemaakt.

Veel boeren lijken er wel oren naar te hebben. “Met een prijs van 200 CFA-frank per kilogram zullen de boeren er snel bij zijn”, zegt Abdoulaye Komaré, de voorzitter van de boeren van de Gordel van Mouhoun, een belangrijke katoenregio in het westen van Burkina. De productie viel er de voorbije jaren terug van 120.000 naar 66.000 ton, maar nu denkt Komaré dat er weer 140.000 ton inzit.

Katoen is goed voor ongeveer 60 procent van de exportinkomsten van Burkina. Bijna een vijfde van de bevolking leeft van de katoenteelt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.