Centraal-Afrikanen optimistisch na aftreden van president

Mogen ze in de Centraal-Afrikaanse Republiek opnieuw dromen van vrede, nu interim-president Djotodia ontslag heeft genomen? Door de recente gebeurtenissen is het water tussen moslims en christenen er wel erg diep geworden.

  • Granada Digital / cc by 3.0 Michel Djotodia. Granada Digital / cc by 3.0

“Ik kan niet wachten om naar huis terug te keren”, zegt Celeste Edjangue, een vluchteling uit de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) die nu in het oosten van Kameroen verblijft. Al 52.000 Centraal-Afrikanen zijn het sektarisch geweld in hun land ontvlucht.

Het nieuws dat interim-president Michel Djotodia en zijn eerste minister Nicolas Tiangaye vrijdag zijn afgetreden, stemt de vluchtelingen weer optimistisch. Djotodia was in maart vorig jaar bij een coup aan de macht gekomen.

“Je kan je niet inbeelden wat het betekent om je land, je huis en je bezittingen achter te laten en naar een ander land te vluchten”, verklaart Denise Atteh, een Centraal-Afrikaanse die net als Edjangue in Kameroen zit.

Geduld was op

In de hoofdstad Bangui werd het nieuws over Djotodia gevierd in de straten. “De mensen hopen dat het vreselijke bloedvergieten eindelijk zal stoppen”, vertelt Nicolas Nzoyum, waarnemend ambassadeur voor Kameroen in de CAR, aan de telefoon vanuit Bangui.

Het feit dat de rebellenbeweging Seleka, die Djotodia in het zadel heeft geholpen, zich tegen hem heeft gekeerd, doet volgens hem de hoop op vrede toenemen.

Bovendien was het geduld van de internationale gemeenschap met Djotodia opgeraakt, en stond de interim-president onder grote druk om af te treden.

“Omdat Djotodia er niet in geslaagd is de vrede te herstellen, moet hij plaats maken voor iemand anders”, liet Ahmat Allami, de secretaris-generaal van de Economische Gemeenschap van Centraal-Afrikaanse Staten (ECCAS), vrijdag weten. Het was op een top van ECCAS eind vorige week in Tsjaad dat de interim-president en zijn premier hun ontslag aankondigden.

Nu moet de transitieraad – een soort parlement – binnen de vijftien dagen na het vertrek van Djotodia een vervanger aanduiden. Ondervoorzitter Lea Koyassoum Doumtasaid weet waaraan de nieuwe leider moet beantwoorden: “Iemand die de Centraal-Afrikanen kan verenigen, de veiligheid kan herstellen, de spanningen kan verkleinen en het pad kan effenen naar vrije, democratische en transparante verkiezingen.”

Zwakke overgangsregering

Maar het vertrek van Djotodia zou ook voor nog meer narigheid kunnen zorgen in het door oorlog verscheurde land. Met een zwakke overgangsregering blijft een snelle terugkeer naar vrede onzeker.

“Het conflict heeft vele facetten. Aanvankelijk was het politiek van aard, met de Seleka-rebellen die de macht wilden grijpen door president François Bozize van de troon te stoten”, legt de Kameroense analist Ntuda Ebode uit.

“Het nieuwe bestuur slaagde er niet in de cohesie van het land te bewaren, en zo kreeg een puur politiek conflict ook een sociaal en militair karakter. En de religieuze breuklijnen zijn zo diep dat het herstel lang zal duren.”

Ban Ki-moon

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon deelt die vrees. “De gebeurtenissen van vorig jaar hebben zware schade toegebracht aan de relaties tussen moslim- en christelijke gemeenschappen in de CAR. Het wantrouwen is groot en het geweld heeft de woede en wraakzucht aangewakkerd”, zei hij vrijdag aan de staatshoofden op de ECCAS-top in Tsjaad.

Al minstens duizend mensen zijn gedood sinds het geweld vorig jaar losbarstte, en meer dan een miljoen mensen sloegen op de vlucht.

De Afrikaanse Unie heeft 4000 soldaten in de CAR gestationeerd, samen met 1600 soldaten van de gewezen koloniale macht Frankrijk.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.