Chávez elimineert kritische televisiezender

De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft in een toespraak voor de legertop aangekondigd dat hij de zendvergunning voor de private televisieomroep RCTV niet zou verlengen. Daarmee verdwijnt opnieuw een kritische stem en vergroot Chávez zijn macht over de media.

“Er komt geen nieuwe vergunning voor Radio Caracas Television, de omroep die de staatsgreep heeft gesteund”, zo verklaarde Chavez in militaire tenue in het legerkamp van Fuerte Tiuna in Caracas, “Ze kunnen hun koffers pakken, hun toestellen stillegen en uitkijken naar ander werk vanaf maart”.

De vier grote privézenders in Venezuela, RCTV, Venevisión, Televen en Globovisión waren allemaal erg kritisch voor Chávez tijdens de politieke crisis van 2002 en 2003, toen de president maar net ontsnapte aan een staatsgreep en het land werd lamgelegd door stakingen in de petroleumsector. Venevisión en Televen zijn sindsdien een meer regeringsvriendelijke koers gaan varen.

De 20-jarige zendvergunning van RCTV, een omroep die bekend staat voor zijn telenovelas, vervalt in mei 2007 en wordt niet verlengd, bevestigde informatieminister William Lara. Tegelijk uitte de minister van informatie bedreigingen aan het adres van Globovisión, de enige private informatiezender die nog een kritische koers vaart. “Er zijn genoeg redenen om het zendsignaal van Globovision te gebruiken conform met de wet, om het Venezolaanse volk correcte en geschikte informatie aan te bieden. Dat is nu niet het geval”.

Venezolaanse en internationale journalistenorganisaties verwijten Chávez de oppositie te willen muilkorven en de zendvergunning van RCTV te willen doorspelen aan iemand uit zijn eigen kamp. Het in New York gevestigde Comité voor de Bescherming van Journalisten (CPJ) maakt zich vooral zorgen over het feit dat Chávez de bevoegde Nationale Telecommunicatiecommissie buitenspel heeft gezet.

”Wat verontrustend is, is dat Chávez het nieuws zelf aankondigd, in militair uniform in een toespraak voor de legertop”, zegt CPJ-woordvoerder Carlos Lauria.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3229   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift