Cuba bereidt zich voor op pausbezoek

De Rooms-katholieke Kerk in Cuba verwacht dat paus Benedictus XVI warm onthaald wordt, ondanks het feit dat katholieken niet een meerderheid van de bevolking vormen zoals in Mexico, de eerste stop van de pauselijke reis doorheen Latijns-Amerika, die op 23 maart begint.

  • CC lezumbalaberenjena Een monument ter herinnering aan het bezoek van Paus Johannes Paulus II aan Cuba in 1998 in Santa Clara, Cuba. Paus Benedictus heeft in tegenstelling tot zijn voorganger bij zijn bezoek geen ontmoeting met vertegenwoordigers van andere kerken en de culturele wereld op het programma staan. CC lezumbalaberenjena

“Natuurlijk gaan we naar de pauselijke mis. Daar wachten we op”, zegt Liliana Fuentes, die woont in de arbeidersbuurt San Pedrito in de westelijke provincie Santiago de Cuba, op 860 kilometer afstand van Havana. “We zijn paleros, dat is onze religie, maar we gaan ook naar de kerk”, zegt ze. Palo Monte is een Afrikaans-Cubaanse natuurreligie met spiritistische elementen die wijdverbreid is in het oosten van het land.

“Ze zeggen wel eens dat mensen in Santiago ‘s ochtends naar de kerk gaan en ‘s avonds naar de bembé, een feest ter ere van de orisha’s, de Afro-Cubaanse goden”, zegt Omar López, directeur van het Kantoor voor Stadsbeheer in Santiago. “We zijn er trots op dat de paus komt. Santiago is druk bezig met de voorbereidingen.”

Bedevaarten

De agenda van het pausbezoek werd op 1 maart bekend gemaakt door de bisschoppenconferentie. De paus arriveert in Santiago de Cuba op 26 maart om 14.00 lokale tijd. Hij wordt ontvangen door president Raúl Castro, de aartsbisschop van Havana Jaime Ortega en andere hoogwaardigheidsbekleders.

De mis op het plein van Santiago, waar 25.000 mensen bij kunnen zijn, staat gepland voor half zes ‘s middags op dezelfde dag. De volgende ochtend, op 27 maart, bezoekt de paus de schrijn van Onze Lieve Vrouw van de Naastenliefde in El Cobre, een voormalige mijnbouwstad op 12 kilometer afstand van Santiago. Daar is een Mariabeeld te vinden dat in 1612 gevonden werd in de nabijgelegen Baai van Nipe.

De Rooms-katholieke Kerk heeft alle Cubanen opgeroepen die vondst van 400 jaar geleden dit jaar te herdenken. Volgens de Kerk bezoeken wekelijks acht- tot tienduizend mensen het heiligdom. Vooral in december zullen de nationale en internationale pelgrimages naar verwachting toenemen vanwege het jubileumjaar.

Dissidenten

De paus bezoekt ook Havana, waar hij een privé-gesprek heeft met president Castro. Officieel staat een ontmoeting met de voormalige president Fidel Castro niet op het programma, maar de katholieke media laten die mogelijkheid open.
 
Paus Benedictus heeft, anders dan zijn voorganger paus Johannes Paulus II in 1998, geen ontmoeting met vertegenwoordigers van andere kerken en de culturele wereld op het programma staan. En hij zal, evenals zijn voorganger, niet in gesprek gaan met vertegenwoordigers van de Afro-Cubaanse religies of dissidente politieke groepen die geen legale status hebben in het land.

Antropoloog María Elena Faguaga zegt dat aanhangers van de Afro-Cubaanse religies een meerderheid vormen in Cuba. Volgens de cijfers van de Rooms-katholieke Kerk is 60 procent van de Cubanen in de Katholieke Kerk gedoopt. Experts zeggen echter dat dit niet betekent dat de meerderheid praktiserend katholiek is. Naar schatting zijn er meer dan een miljoen evangelische en andere protestantse christenen in Cuba, dat 11,2 miljoen inwoners telt.

“Het aantal praktiserende katholieken is vrij klein vergeleken met het aantal katholieken in Mexico of andere Latijns-Amerikaanse landen”, schrijft Orlando Márquez, woordvoerder de aartsbisschop en redacteur van het tijdschrift Palabra Nueva, in een artikel op de website van de bisschoppenconferentie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2831   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift