Drinkwater van 2,5 miljoen Chinezen vol zware metalen

Meer dan 2,5 miljoen Chinezen drinken vervuild water. Waterzuivering volstaat niet om de zware metalen en andere gevaarlijke stoffen uit het water van twee zwaar vervuilde rivieren te filteren.
Dat blijkt uit een studie van de Raadgevende Conferentie van Politici in Guangdong (GPPCC). Het drinkwater raakte vervuild bij vijf verschillende drinkwatermaatschappijen die samen meer dan 2,67 miljoen klanten hebben in de regio van Guangzhou. Volgens het onderzoek bevat het drinkwater hoge concentraties ammoniak, fluoride en zware metalen.
De distributeurs pompen water uit de Liuxirivier en de Parelrivier. “Die rivieren zijn het voorbije decennium zwaar vervuild door industrieel afval van grote fabrieken”, zegt Xie Yeming van het GPPCC in de Chinese krant China Daily. “We moeten nieuwe waterbronnen vinden omdat de waterkwaliteit niet voldoet, zelfs niet nadat het water behandeld werd”.
De Xijiang- en Beijiangrivieren zijn minder zwaar vervuild en zouden als alternatief kunnen dienen om drinkwater te leveren aan de streek. De Wereldbank heeft eind maart een lening van 96 miljoen euro toegekend aan China om de waterkwaliteit van de Parelrivier - de op twee na langste rivier van het land - weer op te krikken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur