G8 blijft exclusieve club

De Groep van Acht (G8) blijft voorlopig een exclusieve club van belangrijke industrielanden. Of tijdens de vergadering volgend jaar in Italië een besluit wordt genomen over uitbreiding met Brazilië, China, India, Mexico en Zuid-Afrika, is een open vraag.
Dat bleek gisteren op de tweede dag van de G8-top in Toyako op het noordelijke Japanse eiland Hokkaido. Een hoge ambtenaar van het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken gaf aan dat de uitbreiding van de G8 niet op de agenda stond, maar “een deelnemer” aan de top kaartte het toch aan. Na een korte discussie bleek dat de meerderheid van mening was dat de huidige samenstelling van de G8 niet gewijzigd moet worden.
Een van de redenen was dat de G8 landen bijeenbrengt die deels dezelfde waarden delen, zei Kazuo Kodama, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook zou uitbreiding van de G8 een averechts effect hebben op de kwaliteit van de discussies.
Kodama wilde niet zeggen welk land de discussie over de uitbreiding van de G8 had aangezwengeld. Maar het voorstel zou afkomstig kunnen zijn geweest van de Franse president Nicolas Sarkozy of de Britse premier Gordon Brown. Van hen is bekend dat ze voor uitbreiding zijn.

Dialoog


De huidige structuur reflecteert de wereldwijde economische situatie uit de jaren zeventig. De eerste economische top werd in 1975 georganiseerd door de toenmalige Franse president Valéry Giscard d’Estaing. Aan die bijeenkomst deden zes landen mee: Frankrijk, West-Duitsland, Italië, Japan, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Op de agenda stonden de internationale monetaire wanorde en de oliecrisis. De leiders verklaarden vastbesloten te zijn “hoge werkloosheid, de oplopende inflatie en ernstige energieproblemen” te overwinnen. Hoge energieprijzen zijn ook dit jaar een belangrijk thema op de top in Japan.
Hoewel de meeste G8-leden willen dat de club exclusief blijft, zijn ze het er over eens dat dialoog met enkele grote niet-G8-landen belangrijk is.
De top in Toyako, die vandaag wordt afgesloten, telt veel deelnemers: veertien regeringsleiders, de Europese Commissie en de Commissie van de Afrikaanse Unie. Ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon en Wereldbankpresident Robert Zoellick zijn aanwezig.
Maar uitbreiding is niet het enige alternatief. Er wordt ook gesproken over het veranderen van het G8-format door voorafgaand aan Algemene Vergadering van de VN in september, in twee of drie dagen, thematische discussieronden te organiseren. Die bijeenkomsten zouden eens per jaar of per twee keer jaar door verschillende groepen landen georganiseerd kunnen worden.

Wereldeconomie


Het debat over de uitbreiding van de G8 valt samen met een discussie over de wereldeconomie. Het document dat dinsdag werd goedgekeurd geeft aan dat de G8-landen de wereldeconomie domineren, maar dat er enige nervositeit bestaat over sterk opkomende economieën. “Opkomende markteconomieën groeien sterk, terwijl onze eigen groei gematigd is”, zegt het document.
Tot de opkomende of zich ontwikkelende markteconomieën, waar ongeveer 80 procent van de wereldbevolking woont, behoren landen als Brazilië, China, India, Mexico en Zuid-Afrika. Ze vertegenwoordigen 20 procent van de wereldeconomie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.