Geweld in Tibet

In de Tibetaanse hoofdstad Lhasa, waar het al de hele week onrustig is, zijn vandaag rellen uitgebroken. Boedhistische monniken en Tibetanen kwamen in aanvaring met Chinese agenten. Twee Belgische toeristen waren getuige van het protest.
  • Fanny Defoort Monniken verlieten hun kloosters om te protesteren Fanny Defoort
Radio Free Asai meldt dat de Chinese politie schoten gelost heeft, waarbij op zijn minst twee doden vielen. Volgens ondermeer de Franse nieuwssite France24 zijn er auto’s in brand gestoken en het Chinese persagentschap Xinhua meldt dat haast alle winkels in Lhasa gesloten zijn.

Belgische ooggetuigen


Steve en Ulrike, twee Belgen die in het gebied rondreizen, waren afgelopen maandag in Lhasa en getuigen op hun weblog over het protest.
‘De hele dag lijkt vredig en stil, zelfs saai. Tot 18 uur. Dan verzamelen honderden Tibetanen op het plein waar 49 jaar geleden de opstand en massamoord plaatsvond. Ze vormen samen een krachtige cirkel en staan daar rustig en zwijgend, om dit tragische gebeuren te herdenken’, schreven de twee Belgen maandag op hun weblog.
‘Een tiental politieagenten houden het midden van het plein open en roepen al snel versterking in. Undercoveragenten, die niet zo moeilijk te herkennen zijn, filmen het hele gebeuren om zoveel mogelijk gezichten vast te leggen. Dit is een van de angsttactieken hier. Opeens ontstaat er paniek. 6 of 7 monniken worden gearresteerd en weggevoerd. Gegil in de menigte. Tibetanen zijn heel bang om opgepakt te worden want de gevangenis- en folterverhalen zijn schrikwekkend’.
De twee Belgen slaagden er in om foto’s te nemen en een kort videofragment op hun site te plaatsen.

Herdenking vlucht Dalai Lama


Maandag werden al 15 Boedhistische monniken opgepakt door de Chinese politie. De monniken verlieten die dag, de negenveertigste verjaardag van de vlucht van de Dalai Lama, hun kloosters om te protesteren tegen de religieuze beperkingen.
Wereldwijd hebben Tibetanen via een symbolische mars de aandacht willen vestigen op de Tibetaanse crisis in aanloop naar de Olympische Spelen in Peking.

Patstelling op grote hoogte
In 1949 lijven de communisten Tibet bij China in. De Dalai Lama, tot dan geestelijk én politiek leider van Tibet, vlucht in 1959, als het Chinese leger een opstand hardhandig de kop indrukt. Hij vestigt zich met zijn regering in ballingschap in de Indiase stad Dharamsala, waar ook talloze Tibetaanse scholen ontstaan. Elk jaar vluchten 3000 Tibetanen naar Dharamsala. Ze nemen daarbij grote risico’s met de verboden voettocht over de Himalaya.

De voorbije jaren waren er geregeld contacten tussen de Chinese regering en de regering in ballingschap. “Dharamsala” wil dat alle Tibetaanse gebieden in China in één provincie worden ingedeeld. Daarnaast wil de regering in ballingschap ook meer reële autonomie voor dat grotere gebied. Onafhankelijkheid hoeft niet. Beide eisen zijn voor de Chinezen niet aanvaardbaar. Tot nader order blijft elk op zijn positie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.