Grote banken beginnen klein te denken

Kunnen grote banken geld verdienen en tegelijk de armoede in de wereld bestrijden? Met kleine leningen lukt het, geloven de VN. De wereldorganisatie heeft 2005 uitgeroepen tot het Jaar van het Microkrediet. Donderdag wordt dat initiatief gelanceerd in New York en op beurzen als die van New York en Milaan.

Steeds meer banken, waaronder zwaargewichten als de Deutsche Bank en Citibank, zien brood in het idee van microkredieten. Die moeten ten goede komen aan het miljard mensen wereldwijd dat volgens het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling (Ifad) niet aan leningen kan raken om zaden en meststoffen te kopen of een handeltje te beginnen.

De Grameen Bank, een ngo uit Bangladesh, bewees in de jaren 80 dat kleine leningen wonderen kunnen doen voor arme bevolkingsgroepen. De kredietnemers komen hun schuldverplichtingen bovendien meestal stipt na. Intussen helpt de Grameen Bank 2,4 miljoen mensen en is de idee door talloze ontwikkelingslanden overgenomen. Volgens het Ifad hebben microkredieten vaak meer effect dan gewone bijstand, en profiteren met name vrouwen ervan. Bij veel ontwikkelingsinspanningen vromen zijn juist een achtergestelde groep.

Het Jaar van het Microkrediet moet grote banken in contact brengen met de vaak bescheiden instellingen die kleine leningen verstrekken, en moet nog veel meer arme mensen op het platteland aan leningen helpen. (PD/ADR)



www.yearofmicrocredit.org

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.