Het einde van de derde wereld?

Alles is globaal. De economie, de informatica, de handelsstromen, de film- en muziekhits, de mode en de uitsluiting. Globalisering is een nieuwe term, maar de realiteit is begonnen met enkele galjoenen en een voet aan wal op 12 oktober 1492. Vijfhonderd jaar lang werd de beschaving te vuur en te zwaard uitgedragen, tot ze halfweg vorige eeuw in de veroverde gebieden zoveel onderontwikkeling en zo’n grondige twijfel over de waarde van eigen cultuur, geloof en economie had voortgebracht, dat dure koloniale administraties en legers niet langer nodig waren om het geldgewin van de westerse bedrijven te verzekeren.
In de jaren zeventig en tachtig van vorige eeuw slaagde het kapitalisme erin de hele wereld te veroveren, de politiek te ontmannen en de cultuur te commercialiseren. De globalisering was gelanceerd, de gevolgen worden stilaan zichtbaar. Grenzen verdwijnen, communicatiemogelijkheden vergroten en de onderlinge afhankelijkheid is een feit.

Is hiermee de droom van de derdewereldbeweging in vervulling gegaan? Zijn we allemaal wereldburgers geworden en hebben we nu zes miljard buren met wie we elektronische praatjes slaan? Natuurlijk niet. Tegelijk met de aandelenkoersen groeide immers de uitsluiting. Die realiteit -en het feit dat we wéten dat ze bestaat- laat ons niet onbewogen. De vraag is echter of de derdewereldbeweging nog wel een antwoord biedt op de uitdagingen van vandaag. De keuzen die vandaag gemaakt worden, zullen morgen het gelaat van de internationale solidariteit bepalen. De nieuwewereldbeweging is zich volop aan het vormen. De derdewereldbeweging moet snel beslissen of ze daarin nog een voortrekkersrol wil spelen.

Creëerde de globalisering de behoefte aan een nieuwe wereldbeweging, waarin de kansen en problemen van de huidige wereldeconomie het uitgangspunt vormen voor een hedendaags arsenaal acties, netwerken en organisaties? Moet de derdewereldbeweging oplossen in syndicale organisaties, milieubewegingen, mensenrechtenorganisaties of culturele netwerken? Is er nog nood aan organisaties die zich bijna uitsluitend bezighouden met armoede op minstens vijfduizend kilometer van huis, terwijl de uitsluiting in de eigen stad overgelaten wordt aan anderen? Die vragen vormen de rode draad door dit themakatern. Antwoorden hebben we niet, interessante bedenkingen des te meer.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.