Filipijnen

Julia.Roesler (CC BY-SA 4.0)
Analyse

Hoe de opmars van de elektrische auto misstanden voedt in nikkelmijnen in Zuidoost-Azië

De productie en verkoop van elektrische voertuigen (EV) raakt in verschillende delen van de wereld in een stroomversnelling. Maar de daarbij behorende mijnbouw van nikkel bedreigt de rechten en de natuur van mensen in Indonesië en de Filipijnen, zo waarschuwt een nieuw rapport.
airforcefe / flickr.com (CC BY 2.0)
Nieuws

Aziatische megasteden hebben het meest te vrezen van stijgende zeespiegel

De stijging van de zeespiegel zal deze eeuw disproportioneel grote gevolgen hebben voor Aziatische megasteden, zoals Bangkok, Manilla, Ho Chi Minh Stad en Calcutta. Door lokale omstandigheden kan het waterpeil er tot 30 procent hoger komen te liggen, stelt nieuw onderzoek in Nature.
© Thomson Reuters Foundation/Dan Collyns
Nieuws

Nieuw VN-akkoord erkent inheemse volken als beschermers van de natuur

Op de COP15, de top van de Verenigde Naties over biodiversiteit in Montréal, kwamen de deelnemende landen tot een akkoord dat 30% van het landoppervlak en de wereldzeeën beschermd gebied moet zijn. In het akkoord worden voor het eerst ook de rechten van inheemse volkeren op hun land erkend.
Reuters/ Kai Pfaffenbach 
Analyse

Hoe duurzaam zijn de voetbaltruitjes van onze Rode Duivels?

Ook de Rode Duivels gaan mee met hun tijd en de stijgende vraag naar duurzaamheid. Hun WK-truitjes én supporterstruitjes zouden gemaakt zijn van oceaanplastic, zegt producent Adidas. Het klinkt te mooi om waar te zijn, en dat is het ook. 
kremlin.ru (CC BY 4.0)
Nieuws

Cambodja meer dan ooit geprangd tussen Rusland en het Westen

De Cambodjaanse premier Hun Sen bevindt zich in een diplomatiek mijnenveld. Hij steunt VN-resoluties tégen Poetin, maar wil de jarenlange vriendschap met Rusland niet op het spel zetten. Tegelijk probeert hij economisch en politiek minder afhankelijk te zijn van het Westen. 
Romerito Pontes (CC BY 2.0)
Nieuws

We hebben een dodelijk decennium voor milieuactivisten achter de rug

In de voorbije tien jaar zijn minstens 1733 milieu- en landbeschermers gedood, blijkt uit cijfers van de ngo Global Witness. Dat is gemiddeld één moord om de twee dagen.
AK Rockefeller (CC BY-SA 2.0)
Analyse

Alarmsignalen voor mensenrechten staan op rood in de Filipijnen

In de Filipijnen werd deze week voormalig vicepresidentskandidaat Walden Bello gearresteerd. Hij werd intussen op borgtocht vrijgelaten. Glijdt het land verder af naar autoritair bestuur en inperking van de ruimte voor een kritisch middenveld?
© Nick Loomis for ALIMA/ECHO (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Grootste daling in kindervaccinaties in dertig jaar: ‘Gevolgen zullen in levens geteld worden’

In 2021 is de vaccinatiegraad bij kinderen voor het tweede jaar op rij gedaald, waarschuwen de Wereldgezondheidsorganisatie en Unicef. Wereldwijd liepen 25 miljoen zuigelingen levensreddende vaccins mis.
Jorge Royan / Wikimedia (Jorge CC NY-SA 3.0)
Analyse

Dit jaar meer dan 8 miljard mensen op aarde, India streeft China voorbij

De wereldbevolking groeit nog dit jaar tot 8 miljard mensen, voorspellen de Verenigde Naties in een nieuw rapport. India zal in 2023 China voorbijsteken als land met de grootste bevolking. 
Miki Jourdan / Flickr  (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Strenge abortuswetten eisen jaarlijks bijna 70.000 levens

Jaarlijks overlijden zo’n 68.000 zwangeren door een abortus die niet vakkundig wordt uitgevoerd. Soepelere abortuswetten zouden dat aantal drastisch kunnen verminderen. ‘Een verbod voorkomt abortussen niet, het maakt ze juist veel gevaarlijker’.
Oleksandr Ratushniak / UNDP Ukraine (CC BY-ND 2.0)
Nieuws

Oekraïnecrisis en inflatie duwen miljoenen wereldwijd in armoede

In slechts drie maanden tijd zijn 71 miljoen mensen wereldwijd in de armoede verzeild geraakt. De door de oorlog opgepompte inflatie heeft een veel snellere impact op de globale armoedecijfers dan de coronapandemie, zegt het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP).  
AMISOM Photo / Tobin Jones / Flickr (CC0)
Nieuws

WHO: Mentale gezondheid verdient meer aandacht in klimaatplannen

De klimaatverandering heeft een impact op het psychische welzijn, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie, en meer landen moeten daarmee rekening houden in hun nationale klimaatplannen.

Pagina's