Filipijnen

Pyae Sone Htun / Unsplash
Opinie

‘3 jaar na de staatsgreep beweegt er weer wat in Myanmar’

3 jaar na de afzetting van de democratisch verkozen regering in Myanmar door de militaire junta, is het land ontredderd door een brutale burgeroorlog. De voorbije maanden lijkt er verandering te komen in de patstelling tussen het leger en de oppositie, schrijven Adam Simpson en Nicholas Farrelly.
EU Civil Protection and Humanitarian Aid  (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Elke dag 20.000 kinderen op de vlucht door extreem weer

Van 2016 tot 2021 heeft extreem weer wereldwijd 43,1 miljoen kinderen uit hun huis gejaagd. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Unicef. Het gaat om gemiddeld zo’n 20.000 kinderen per dag.
Polat Solar (CC BY-SA 3.0)
Nieuws

Steeds meer mensen hebben toegang tot elektriciteit

De wereldwijde toegang tot elektriciteit is er dit jaar licht op vooruitgegaan. Dat zeggen de voorlopige cijfers van het Internationaal Energieagentschap voor 2023. In landen als Bangladesh en Cambodja kunnen steeds meer mensen ’s avonds het licht aansteken.
MgHla via WikiMedia Commons
Analyse

Persvrijheid en homorechten als barometer voor tanende democratie in Zuidoost-Azië

Op het einde van de vorige eeuw leek Zuidoost-Azië op weg om een democratisch lichtbaken in de regio te worden. Vandaag zijn sterke mannen en militaire junta’s weer helemaal terug. Wat is er aan de hand in het gebied en hoe liggen de kaarten voor de democratie?
Wereldbank (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Klimaatopwarming bemoeilijkt strijd tegen hiv in Azië

Extreem weer, de stijgende zeespiegel en milieuvervuiling maken dat hiv in de Aziatisch-Pacifische regio moeilijker valt in te dijken. ‘We weten dat de klimaatverandering de menselijke gezondheid beïnvloedt.’
Kris Janssens
Analyse

Chinese lange arm reikt ver in Cambodja

Op 19 juli vieren Cambodja en China 65 jaar diplomatieke relaties. In 1958 knoopte de toenmalige Cambodjaanse koning Norodom Sihanouk gesprekken aan met Beijing. Intussen investeren de Chinezen miljarden in Cambodja, zonder moeilijke vragen te stellen over mensenrechten of democratie. 
Julia.Roesler (CC BY-SA 4.0)
Analyse

Hoe de opmars van de elektrische auto misstanden voedt in nikkelmijnen in Zuidoost-Azië

De productie en verkoop van elektrische voertuigen (EV) raakt in verschillende delen van de wereld in een stroomversnelling. Maar de daarbij behorende mijnbouw van nikkel bedreigt de rechten en de natuur van mensen in Indonesië en de Filipijnen, zo waarschuwt een nieuw rapport.
airforcefe / flickr.com (CC BY 2.0)
Nieuws

Aziatische megasteden hebben het meest te vrezen van stijgende zeespiegel

De stijging van de zeespiegel zal deze eeuw disproportioneel grote gevolgen hebben voor Aziatische megasteden, zoals Bangkok, Manilla, Ho Chi Minh Stad en Calcutta. Door lokale omstandigheden kan het waterpeil er tot 30 procent hoger komen te liggen, stelt nieuw onderzoek in Nature.
© Thomson Reuters Foundation/Dan Collyns
Nieuws

Nieuw VN-akkoord erkent inheemse volken als beschermers van de natuur

Op de COP15, de top van de Verenigde Naties over biodiversiteit in Montréal, kwamen de deelnemende landen tot een akkoord dat 30% van het landoppervlak en de wereldzeeën beschermd gebied moet zijn. In het akkoord worden voor het eerst ook de rechten van inheemse volkeren op hun land erkend.
Reuters/ Kai Pfaffenbach 
Analyse

Hoe duurzaam zijn de voetbaltruitjes van onze Rode Duivels?

Ook de Rode Duivels gaan mee met hun tijd en de stijgende vraag naar duurzaamheid. Hun WK-truitjes én supporterstruitjes zouden gemaakt zijn van oceaanplastic, zegt producent Adidas. Het klinkt te mooi om waar te zijn, en dat is het ook. 
kremlin.ru (CC BY 4.0)
Nieuws

Cambodja meer dan ooit geprangd tussen Rusland en het Westen

De Cambodjaanse premier Hun Sen bevindt zich in een diplomatiek mijnenveld. Hij steunt VN-resoluties tégen Poetin, maar wil de jarenlange vriendschap met Rusland niet op het spel zetten. Tegelijk probeert hij economisch en politiek minder afhankelijk te zijn van het Westen. 
Romerito Pontes (CC BY 2.0)
Nieuws

We hebben een dodelijk decennium voor milieuactivisten achter de rug

In de voorbije tien jaar zijn minstens 1733 milieu- en landbeschermers gedood, blijkt uit cijfers van de ngo Global Witness. Dat is gemiddeld één moord om de twee dagen.

Pagina's

Met de steun van

 2770  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.