Hoge opkomst bij referendum Egypte

Lange rijen en een rustige, bijna vrolijke sfeer kenmerkten het referendum dat gisteren (zaterdag) werd gehouden in Egypte. Waarnemers melden een hoge opkomst bij de stemming waarbij Egyptenaren zich konden uitspreken over een aantal wijzigingen in de grondwet.

De grondwetswijzigingen moeten presidents- en parlementsverkiezingen mogelijk maken binnen enkele maanden.

De Nationale Democratische Partij van voormalig president Hosni Moebarak en de Moslimbroederschap zijn allebei voor de grondwetswijzigingen, terwijl de meeste oppositiepartijen en de jongerenbeweging tegen de amendementen zijn.

Maar zelfs degenen die bang zijn dat de amendementen worden aangenomen, waardoor de weg vrij is voor snelle verkiezingen die waarschijnlijk gedomineerd zullen worden door de NDP en de Moslimbroederschap, lijken blij dat ze kunnen stemmen. Voor de eerst keer geloven ze dat hun stem er werkelijk toe doet.

“Blij, extatisch, uitzinnig, lachen, huilen”, schreef Karim Beshara, die tegen de amendementen stemde, op Twitter. “Dit is het land waar ik voor gevochten heb en het was het waard.”

In Cairo zongen kiezers “die tijd is voorbij”, toen ze volgens berichten Abdel Azim Wazeer, een plaatselijke gouverneur, uit een stembureau zetten nadat hij was voorgedrongen.

ElBaradei

Over de vreugde over wat velen zagen als hun eerste echte verkiezing, werd een schaduw geworpen door een aanval op oppositieleider Mohamed ElBaradei. Hij werd gisteren belaagd door een menigte die “we willen je niet” schreeuwde.

Sally Moore, een ElBaradei-aanhanger en lid van de jongerenbeweging 25 Januari, verklaarde tegenover nieuwszender Al Jazeera dat de menigte die stenen en flessen naar ElBaradei wierp, “duidelijk georganiseerd” was.

De Engelstalige website van dagblad al-Ahram meldt dat de aanvaller door “andere bronnen” geïdentificeerd zijn en dat ze vermoedelijk banden hadden met de veiligheidsdiensten en de NDP.

Waarnemers melden ook elders in het land onregelmatigheden. Zo zou er campagne gevoerd zijn binnen stembureaus, de ‘onuitwisbare inkt’ bleek gemakkelijk af te wassen en er ontbraken officiële stempels op stembiljetten.

Te snel

Amr Shalakany, hoogleraar rechten aan de Amerikaanse Universiteit in Cairo die waarnemer was bij een stembureau in Fayoum, vlakbij Cairo, zegt dat uitgelaten kiezers in lange rijen  geduldig op hun beurt wachtten en dat er “erg weinig onregelmatigheden” waren.

Militairen en politieagenten die de stembureaus moesten bewaken stonden vaak binnen in plaats van buiten, zegt hij, maar daar leken de kiezers niet van onder de indruk.

Hij noemt de verkiezingen “schoon”, maar niet eerlijk. “De meeste mensen hebben niet genoeg tijd gehad om een mening te vormen. Het is allemaal erg snel gegaan.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.