Indiase activisten verleggen strijd tegen elektriciteitscentrales naar rechtbanken

De groeiende vraag naar stroom in India doet kern- en kolencentrales als paddenstoelen uit de grond schieten in het land. Actievoerders proberen nu ook via juridische weg de bouw van energiecentrales in hun omgeving te stoppen.
Milieuactivisten waarschuwen dat de industriële opmars de landbouw, de visserij en het milieu aantast. Afgelopen juli demonstreerden duizenden vissers en boeren in het stadje Sompeta in de zuidelijke deelstaat Andhra Pradesh tegen de komst van een nieuwe kolencentrale. Politieagenten openden het vuur, waardoor twee boeren om het leven kwamen.
In het Hooggerechtshof in New Delhi leverde op datzelfde moment milieujurist Ritwick Dutta in naam van plaatselijke actievoerders strijd tegen de bouw van de centrale. Uiteindelijk bevestigde het hof de eerdere vernietiging van de milieuvergunning voor het 2 miljard euro zware project door de NEAA, een instelling waarbij burgers beroep kunnen aantekenen tegen beslissingen in milieuzaken. Een overwinning voor de klagers.
Maar voor Dutta en de Indiase milieuactivisten is de strijd nog niet geleverd. Net een dag vóór het geweld in Sompeta verwierp een rechtbank in Andhra Pradesh een petitie om een gelijkaardig project in het dorpje Naupada in hetzelfde district te stoppen. En in heel Andrah Pradesh zijn er plannen voor zeker zes nieuwe kolencentrales.

Waardevol natuurgebied


Diverse rapporten wijzen uit dat de omstreden energiecentrales gepland zijn op laagliggend moerasgebied met een waardevolle flora en fauna. De milieuvergunningen voor de projecten zijn discutabel. Plaatselijke actiecomités zeggen dat niet alleen het milieu, maar ook 250.000 vissers en boeren in 64 dorpen in de deelstaat schade zullen oplopen.
De deelstaat schermt met het argument dat de geplande centrales een totale investering van 14 miljard euro vertegenwoordigen, en dat de industrie het extra vermogen van 10.000 megawatt echt nodig heeft.
Het fatale schietincident in juli en het succes van de juridische procedure lijken meer betrokken burgers te inspireren om voor hun belangen op te komen. “Voor de mensen is het nu duidelijk dat de regering de wet schendt”, zegt Sarma, een voormalige ambtenaar die nu de actiegroep Forum voor een beter Visakha leidt. “De bevolking heeft ingezien wat haar kracht is, en daardoor is het verzet tegen de projecten gegroeid. “
“Het grote probleem is dat wij systemen hebben gecreëerd die energie verkwisten,” zegt Sarma. “We kunnen niet almaar meer blijven produceren zoals we tot nu toe hebben gedaan. De vraag naar elektriciteit is kunstmatig gecreëerd. Wij moeten de transmissieverliezen verminderen en inzetten op zuiniger machines en toestellen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.