Industrie weegt op gesprekken EU-India

De Europese Unie houdt geheime gesprekken met enkele van de grootste bedrijven ter wereld om India onder druk te zetten alle protectionistische maatregelen te laten vallen.
BusinessEurope, een groep die grote bedrijven vertegenwoordigd, is sterk betrokken bij de Europese voorbereiding van vrijhandelsgesprekken met India. Interne documenten van de Europese Commissie tonen aan dat de commissie al in februari 2007 om advies vroeg van de groep bij het uittekenen van de prioriteiten, negen maanden voor de gesprekken formeel van start gingen.
In zijn antwoord pleitte BusinessEurope voor de complete afschaffing van de Indiase invoerrechten. Die worden door India gebruikt om de binnenlandse firma’s af te schermen van goedkopere concurrentie uit het buitenland. “Elke mildere maatregel zou het voortbestaan van hoogbeschermde sectoren mogelijk maken en daarmee de potentiële winst voor de Europese economie dramatisch verminderen”, zegt de groep.
De documenten, die ingekeken konden worden door IPS, suggereren dat alle belangrijke aanbevelingen van BusinessEurope gevolgd zijn door de Commissie. In maart 2008 schreef  Peter Mandelson, de toenmalige Europese commissaris voor Handel, in een brief aan de groep dat de aanbevelingen van de groep “stroken met mijn eigen prioriteiten”.

Voorkeursbehandeling


Ontwikkelingsorganisaties zijn boos dat een groep als BusinessEurope gevraagd werd om de EU te helpen bij het uitwerken van de Europese voorstellen. Die houden volgens de critici geen enkele rekening met de enorme welvaartskloof tussen de EU en India, het land met het hoogste aantal armen ter wereld. Volgens de Wereldbank leefden in 2005 meer dan vier op tien Indiërs leeft van minder dan 1,25 dollar per dag.
“De commissie speelt hier loopjongen voor de grootindustrie”, zegt Peter Fuchs van de Duitse organisatie World Economy, Ecology and Development (WEED). Organisaties die werken rond sociale rechtvaardigheid en milieu worden dan weer “op een afstand gehouden”, zegt hij.
John Clancy, een woordvoerder van de Commissie, ontkende dat BusinessEurope een voorkeursbehandeling kreeg boven andere organisaties. De Europese Commissie vraagt advies aan verschillende belangengroepen, zei hij, en ook aan de private sector.

Gevoelige lijst


Uit een studie van de gesprekken tussen de EU en India door het Centre for Trade and Development (CENTAD), blijkt dat de Europese nadruk op het afschaffen van alle invoertarieven nefast kan zijn voor de kleine boeren in Indiä, die kwetsbaar worden voor prijsschommelingen en niet opgewassen zullen zijn tegen de invoer uit het buitenland. Hetzelfde geldt volgens Centad voor 12 miljoen kleine winkeliers in India, die zullen moeten opboksen tegen grote internationale ketens.
Volgens een Indiase diplomaat is er een overenkomst tussen de EU en de Indiase regering om 90 procent van alle goederen aan beide zijden vrij te maken van invoertarieven. India heeft een lijst opgesteld van goederen die het “gevoelig” noemt en die het wil uitsluiten van het vrijhandelsakkoord.
India had eerder al een lijst opgesteld met 643 producten die het buiten het akkoord wilde houden. De commissie stuurde die lijst door naar BusinessEurope in februari 2008 en kreeg een maand later het antwoord dat ze veel te uitgebreid was.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift