Irakezen willen nieuwe politieke leiders

De meeste Irakezen hebben alle vertrouwen in hun regering verloren. Ze kan niet in hun veiligheid en basisbehoeften voorzien. Velen stellen hun hoop nu in lokale politici of stamhoofden, “die hun handen nog niet hebben vuilgemaakt”. Sommige Irakezen kijken zelfs uit naar een nieuwe dictator.
De verkiezingen van begin 2005 moesten het door oorlog verscheurde Irak opnieuw stabiliteit brengen en het vertrek van de Amerikaanse troepen inluiden. Maar de chaos en de onveiligheid werden alleen groter. “De Irakezen voelen zich verloren tussen al die politieke strekkingen met hun sektarische belangen die het land hebben verscheurd”, zegt Mohammad Jaafar. Hij was politicus in de interim-regering van Iyad Allawi. “Na al de schade die we ons land hebben toegebracht, ben ik beschaamd om te zeggen dat ik politicus ben. Ons treft alle schuld”, aldus Jaafar.
Door het verzet tegen de buitenlandse troepen en het geweld tussen soennieten en sjiieten wordt met de heropbouw van het land nauwelijks voortgemaakt. Veel Irakezen vechten nog altijd om te overleven en hebben geen werk. Ze zijn boos op de huidige premier, Nouri al-Maliki.
Veel Irakezen willen tabula rasa maken met de huidige generatie van politici. “De Irakezen dromen van een nieuw gezicht dat hen naar veiligheid en voorspoed zal leiden – ook al betekent dat een nieuwe dictator”, zegt Aziz Nazzal, een Iraakse analist uit Bagdad.
Veel Irakezen zijn eigenlijk radeloos. “De Irakezen hebben alles geprobeerd: koningen, communisten, Arabische nationalisten, dictators en nu islamisten”, zegt Nazzal. “Maar geen enkel politiek systeem heeft het potentieel van Irak ten volle kunnen benutten en van Irak een veilig en ontwikkeld land gemaakt.”
De meeste Irakezen stellen hun hoop nu in een nieuwe (en jongere) garde van leiders om hun situatie te verbeteren. Daarbij kijken ze vooral naar de politici op lokaal niveau. Anderen geloven zelfs dat de oplossing ligt in afspraken op stamniveau.
“Stammen in Irak zijn niet sektarisch en onze stamhoofden zijn de beste interim-oplossing”, zegt Mukhlis al-Bahadly uit Sadr City. “Zij kunnen ons leiden tot het land een uitweg vindt uit deze puinhoop.”
Zolang de Amerikaanse troepen Irak bezetten, lijkt deze denkpiste echter weinig kans op slagen te hebben. De stamhoofden en politici met propere handen weigeren namelijk op het voorplan te treden zolang de VS in Irak aanwezig zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.