Ivoriaanse regering wil schroot verzilveren

Tegen 2012 wil de Ivoriaanse regering een schrootverwerkende industrie uitbouwen die afgewerkte producten levert voor de binnenlandse markt. Dat is slecht nieuws voor de schroothandelaars in het land.

Volgens de industrie voert Ivoorkust naar schatting jaarlijks 100.000 ton schroot uit, waarmee ze werk geeft aan 226.000 mensen en ongeveer 17,5 miljoen euro aan belastingen betaalt. Nu wil de regering de inkomsten uit de sector verhogen. Michel Koné, een belastinginspecteur van het ministerie van Financiën, verklaart dat de hervorming van de industrie “een toegevoegde waarde, nieuwe banen en extra overheidsinkomsten zal creëren”.

In afwachting van haar nieuwe strategie heeft de regering de export van schroot opgeschort. Inzamelaars, verkopers en uitvoerders van oud ijzer zitten in zak en as. “In augustus 2009 heeft de douane een belasting van ongeveer 146 euro opgelegd per ton schroot die werd uitgevoerd. Twee jaar later beslist de regering om de export op te schorten. Ze wil ons duidelijk ontmoedigen”, zegt Mory Kamara, een 47-jarige schroothandelaar in Abidjan.

“We geloven niet dat de regering zonder ons kan. En als ze dat wel kan, moet ze nog bekijken hoe ze schroothandelaars kan ondersteunen die hun eigen middelen in hun zaak hebben geïnvesteerd”, vindt Kalifa Doumbia als voorzitter van de Vereniging van Schroothandelaars in Ivoorkust.

Koné legt uit dat de belasting op de export van oud ijzer te weinig geld in het laatje bracht voor de overheid. Volgens hem kan de sector twee keer meer belastinginkomsten opleveren, als ze beter georganiseerd is.

Milieuvervuiling

Doumbia werpt tegen dat de schroothandelaars al erg hebben geleden onder de recente politieke crisis. Samen zouden ze verliezen hebben geleden van ongeveer 13 miljoen euro, schat hij. Zo’n 100.000 ton schroot wacht nog altijd in de haven van Abidjan om verscheept te worden naar Europa en Azië, aldus Doumbia.

“De beslissing betekent het einde van de schroothandel. Maar sommigen hebben begrepen dat ze snel ander werk moeten vinden. Ze doen nu aan ijzerbewerking en maken keukengerei, landbouwtuigen en andere spullen”, zegt Brahima Fofana, ook van de Vereniging van Schroothandelaars.

Met een moratorium op de uitvoer van schroot vrezen sommigen dat het oud ijzer zich zal opstapelen in de straten. “Door dit schroot in te zamelen vermijden we vervuiling van het milieu. Als dat afneemt, zullen er snel schroothopen ontstaan”, besluit Fofana.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.