Japanse kiezers willen verandering

Voor het eerst in een halve eeuw lijkt het erop dat de Japanse Liberale Democratische Partij (LDP) de macht kwijt zal raken. Zondag gaat Japan naar de stembus en de opiniepeilingen zijn gunstig voor de oppositie.
Het buzzwoord in Japan is ‘verandering’. De kiezers ruiken bloed en de kans is groot dat de LDP-zwaargewichten het veld moeten ruimen.
“Net zoals bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2008, draait het bij de Japanse verkiezingen om ‘change’”, zegt Weston Konishi van de Mansfield Foundation in Washington, een stichting die zich bezighoudt met de betrekkingen tussen Azië en de Verenigde Staten. “Als de oppositiepartij DPJ aan de macht komt en in staat blijkt haar hervormingsplannen grotendeels door te voeren, kan zij het land wellicht uit een lange periode van sociale en economische malaise tillen.”

Staatsschuld


Jeffrey Kingston, Japan-deskundige aan de Temple University, wijst er echter op dat er gemengde gevoelens bestaan over de verkiezingen. Ook twijfelen veel Japanners er aan of de DPJ in staat is voor echte verandering te zorgen.
De plannen van de DPJ zouden bijvoorbeeld leiden tot een sterke stijging van de staatsschuld. En het idee van de partij om tolheffing op wegen af te schaffen, zegt Kingston, kan op regionaal niveau tot fiscale problemen leiden en de vervuiling verergeren.
“De regerende LDP toon weinig visie als het gaat om de serieuze problemen waar Japan mee kampt op het gebied van sociale voorzieningen, pensioenen en vergrijzing. De DPJ gaat de verkiezingen winnen. Niet vanwege het verkiezingsprogramma of de beloften, maar omdat het niet de LDP is”, zegt Kingston.
Slechts een derde van de Japanners zit Yukio Hatoyama, de leider van de DPJ, als goede kandidaat voor premier. “Dat laat zien hoe sceptisch mensen zijn geworden als het gaat om de politieke elite. En daar hebben ze goede redenen voor.”
Hatoyama moet het vertrouwen in de regering herstellen, zegt Kingston, terwijl hij een zieke economie erft. Veel waarnemers verwachten dat de DPJ het moeilijk zal krijgen.

Mediahype


De Japanse media kozen massaal voor de oppositie en wisten de gemiddelde Japanner daarmee te beïnvloeden. Zelfs de staatszender NHK maakte er een gewoonte van om van premier Taro Aso een of twee korte soundbites uit te zenden, om vervolgens een rustiger en rationeel klinkende Hatoyama daarop te laten reageren.
Dat sommige peilingen de hoogste opkomst ooit voorspellen, heeft volgens waarnemers te maken met de mediahype.
Shinji Yoshida, een 28-jarige autodealer, zegt dat hij op de DPJ gaat stemmen omdat Japan aan verandering toe is. “Het probleem is dat de DPJ die veranderingen niet kan doorvoeren, omdat de infrastructuur en het geld er niet is”, zegt hij. “De DJP heeft bewezen een bedreiging te zijn die de LDP kan dwingen in de toekomst te veranderen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.