Japanse vrouwen boeken vooruitgang tegen scheidingswet

Toen Masae Ito en haar echtgenoot de geboorte van hun baby gingen aangeven, stond hen een wel erg onaangename verrassing te wachten. “Ze zeiden me botweg dat het kind wettelijk toebehoorde aan mijn ex van wie ik bijna een jaar voordien gescheiden was”, zegt Masae Ito. Het Japanse parlement debatteert moeizaam over de betreffende wet, maar nu komt er eindelijk schot in de zaak.
Het Japanse burgerlijk wetboek dicteert dat vrouwen na een scheiding zes maanden moeten wachten voor ze mogen hertrouwen. Voor mannen geldt dat niet. Ook kunnen baby’s die minder dan 300 dagen na de scheiding worden geboren, niet onder het familieregister van hun biologische vader worden ingeschreven. Dat kan alleen als de eerste echtgenoot tijdens een speciale rechtbankprocedure verklaart dat het kind niet van hem is.
De wet dateert van 1898 en was bedoeld om onechte kinderen te vermijden in een tijd dat van DNA-vaderschapstesten nog geen sprake was. De wet veranderen blijkt echter een proces van lange adem. Conservatieve politici van de regerende Liberaal-democratische partij LDP beweren dat afschaffing van de wet afbreuk doet aan de familiewaarden en echtscheiding aanmoedigt. Ze zeggen ook dat het aantal buitenechtelijke kinderen mogelijk zal toenemen.
Recente opmerkingen van oudere politici die stellen dat vrouwen in deze situatie overspel spelen, hebben bitter verzet uitgelokt. Voorstellen om de wet niet af te schaffen maar te versoepelen, bijvoorbeeld door DNA-vaderschapstesten of een doktersverklaring met de conceptiedatum toe te laten als bewijs van ouderschap, stuiten alleen op verhevigd protest.
“Sommige vrouwen zijn door hun eerste man mishandeld en willen hem nooit meer terugzien. In andere gevallen zijn de wonden van de echtscheiding nog vers, en is het erg belastend dat vrouwen gedwongen worden om hun ex toestemming te vragen om hun nieuwe baby in te schrijven als kind van diens biologische vader”, zegt Ito. Zij heeft haar zaak kunnen regelen dankzij bemiddeling van enkele politici, niet in de rechtszaak. Sindsdien heeft ze zich opgeworpen als lobbyist tegen de wet.
Activisten hebben intussen honderden Japanse kinderen opgespoord die nergens geregistreerd staan, als gevolg van de wet. Officiële cijfers bestaan niet, maar volgens Ito tonen gegevens van de Familierechtbanken aan dat het om minstens 3.500 kinderen per jaar gaat. Ongeregistreerde kinderen lopen onder meer terugbetaling van ziektekosten mis en kunnen geen paspoort krijgen.
Een eerste teken dat vrouwen aan de winnende hand zijn, is het bericht dat ongeregistreerde kinderen vanaf de mei toch paspoorten kunnen krijgen. Activisten hopen dat de hele wet afgeschaft kan worden voor het parlement in juni uiteengaat.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.