Landhervorming haalt doelstellingen niet

De Braziliaanse regering heeft vorig jaar 81.254 arme gezinnen een lapje grond bezorgd. Begin 2004 had president Luiz Inácio Lula da Silva de Braziliaanse landlozenbeweging Sem Terra (MST) beloofd tot het einde van zijn mandaat in 2006 per jaar meer dan 150.000 verpauperde boerengezinnen aan grond te helpen.

Het is moeilijk genoeg grond vast te krijgen voor de herverdeling, zeker in de streken waar de vraag groot is. Het Incra, de overheidsinstelling die de landhervorming uitvoert, had ook geen geld om meer grond aan te kopen. Ook de hervorming van de instelling, die volgens haar voorzitter Rolf Hackbart afgetakeld was onder de vorige regeringen, bemoeilijkt de landhervorming.

Boerenorganisaties en kerkelijke instellingen die aandringen op de landhervorming, hebben aangekondigd dat ze de druk op de regering zullen opvoeren. MST schat dat in heel Brazilië ongeveer 200.000 landloze boerengezinnen in kampen leven, wachtend op een stuk grond waarop ze een nieuw leven kunnen beginnen. Nog veel meer arme landbouwers hebben te weinig grond om goed te kunnen boeren. Brazilië is groot genoeg grond om alle boeren voldoende plaats te bieden, maar het grondbezit is extreem ongelijk verdeeld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.