'Meer druk op VN nu G8 faalt'

De G8-top van 2008 in Japan is er niet in geslaagd de problemen aan te pakken waar de wereld en vooral arme mensen zwaar door getroffen worden.
Nu zal het erop aankomen dat de Verenigde Naties hun leiderschap tonen tijdens de top over armoede in september en de speciale bijeenkomst rond klimaatverandering in december.”Een snelle en kordate aanpak van de G8-leiders was nooit dringender dan deze week in Japan”, benadrukt Xavier Declercq van Oxfam. De toenemende klimaatveranderingen, de enorm gestegen voedselprijzen en de groeiende armoede maken dat miljoenen mensen hun bestaansmiddelen verliezen en vaak zelfs het leven erbij inschieten.”

Onrecht en armoede dulden geen uitstel


“Meerdere regeringen waren gewonnen voor duidelijke stappen om de ergste problemen die op de agenda van deze G8-top stonden ook aan te pakken, maar de verwachte doorbraak is er ten slotte toch niet gekomen ook al is deze heel dringend. De bereikte overeenstemming is uiteindelijk heel zwak, vooral wat de klimaatproblemen betreft”, zegt Declercq.
“Maar de zoektocht naar echte afspraken tussen de wereldleiders kan hier niet stoppen. Dezelfde punten zullen ook op de agenda staan van het Italiaanse voorzitterschap. Helaas kunnen de miljoenen mensen die in armoede en onrecht leven het zich niet permitteren om nog een jaar te moeten afwachten omdat de regeringsleiders niet van moed en echt eensgezind leiderschap getuigd hebben.”

Zwakke aanpak van klimaatverandering


De G8 bevestigde zijn engagement om de CO2-uitstoot tegen 2050 wereldwijd te halveren en dus niet enkel in de rijke landen. Er is geen jaar vastgelegd waarin met de vermindering moet gestart worden en er zijn evenmin tussentijdse doelstellingen vastgelegd. Er zou ook 6 miljard dollar beloofd zijn aan de Wereldbank als fonds voor klimaatinvesteringen en dat geld is afkomstig uit bestaande hulpfondsen.
Xavier Declercq vervolgt: “Tegen dit tempo zal de wereld tegen 2050 gekookt zijn en deze G8-leiders zullen allang vergeten zijn. De toezegging van een slappe 50% tegen ’50 voor het klimaat laat ons dus 50% kans dat het klimaat zal om zeep zijn. We hebben dringend een vermindering met 80% van de uitstoot van 1990 nodig tegen 2050, met een concrete en meetbare vermindering van de uitstoot vanaf 2015.”
“2050 vooropstellen komt erop neer dat de G8 weer eens uitstelt en hoegenaamd geen rekening houdt met de risico’s die miljoenen mensen nu al lopen. Er is nu al minder geld voor hulp en dan nog eens geld voor de klimaatverandering uit die fondsen halen, is zonder meer onrechtvaardig. Elke dollar die weggehaald wordt voor de aanpassing aan de klimaatverandering is een dollar die niet kan uitgegeven worden voor de aankoop van schoolboeken of geneesmiddelen.”

Rijke landen blijven voedsel verbranden voor auto’s


Teneinde de voedselcrisis aan te pakken beloofde de G8 de beperktere middelen voor hulp aan de landbouw weer te vermeerderen maar er werd geen cijfer op geplakt. Ook werd beloofd de plannen van de VN te ondersteunen om iets tegen die crisis te doen. Er werd eveneens plechtig beloofd dat bij de productie van biobrandstoffen rekening zou gehouden worden met de voedselzekerheid en dat de ontwikkeling van biobrandstoffen van de ‘tweede generatie’ zou versneld worden.
Xavier Declercq: “De G8-leiders schijnen het nog altijd niet te begrijpen en nochtans zijn de feiten glashelder: de biobrandstoffen van de rijke landen zijn op dit ogenblik voor een groot stuk verantwoordelijk voor de voedselcrisis. De wereldleiders reppen er met geen woord over en blijven gewoon voedsel verbranden om hun auto’s te laten rijden. Net alsof je over de Titanic spreekt maar het woord ijsberg niet uitspreekt!”

Krijgt Afrika geld voor gezondheidszorg en onderwijs?


De G8 bevestigde opnieuw haar vroegere beloften om 50 miljard dollar extra hulp te voorzien tegen 2010 waarvan de helft voor Afrika zou bestemd zijn. Wie wat zal doen om de sinds 2006 verminderende middelen voor hulp weer te doen toenemen, werd er echter niet bij gezegd. De G8 herhaalde ook zijn beloften die 12 maanden geleden gedaan werden om 60 miljard dollar voor gezondheidszorg te voorzien, maar ook hier is geen timing afgesproken en is het evenmin duidelijk wat precies de bedoeling is.
Beleidsadviseur van Oxfam International Max Lawson was aanwezig op deze topontmoeting. Hij verklaarde: “De onhandige poging van de G8-leiders om terug te krabbelen van hetgeen ze beloofden, heeft zich tegen hen gekeerd. Er resten nu nog amper twee jaar voordat de deadline van 2010 bereikt is om hun belofte van Gleneagles waar te maken : 50 miljard dollar extra hulp die bestaat uit nieuwe financiële middelen. De wereld wacht en neemt deze beloften ernstig ook al doen de wereldleiders dat schijnbaar niet.”
Charles Abani, Zuid-Afrikaans Regionaal directeur voor Oxfam International zei: “Voor de armste mensen brengt dit zwakke manoeuvre van de G8-leiders weinig troost. Pas wanneer ze effectief met 25 miljard dollar voor Afrika over de brug komen, zal er reden zijn om te feesten. Voor de G8 is dat geld haast een aalmoes, maar voor de arme Afrikanen houdt het de belofte in op een toekomst met levensreddende geneesmiddelen en een kans om te leren lezen en schrijven.”
Zoals het er nu naar uitziet zal de G8 30 miljard dollar tekortschieten van wat tegen 2010 beloofd werd, aldus Oxfam. En dat zou tot 5 miljoen mensenlevens kunnen kosten, de 30.000 kinderen meegeteld die nu elke dag sterven aan oorzaken die met armoede te maken hebben.
“De G8-top van Japan heeft de uitdagingen van deze tijd niet kunnen beantwoorden hoewel dringende actie levensnoodzakelijk is. In september moeten tijdens de Speciale top over Armoede van de Verenigde Naties echte leiders opstaan en hetzelfde is nodig in december wanneer de levensbelangrijke klimaattop in Polen plaatsvindt”, aldus nog Xavier Declercq.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.