Moedersterfte opvallend hoog in Verenigde Staten

De Verenigde Staten liggen op het gebied van zorg voor zwangere vrouwen ver achter bij andere rijke landen en sommige ontwikkelingslanden. De VS staan op de 41ste plaats in een ranglijst die vrijdag werd gepubliceerd.
Gezondheidsexperts van de VN vergeleken informatie uit 171 landen. Uit het onderzoek blijkt dat een ontwikkelingsland als Zuid-Korea voorloopt op de VS. “Vrouwen sterven onnodig aan complicaties tijdens de zwangerschap en bij de geboorte omdat de VS geen goed beleid voeren”, zegt Beneva Schulte van Women Deliver, een organisatie in Washington.
Op grond van cijfers uit 2005 schatten VN-analisten dat één op de 4.800 vrouwen in de VS risico loopt te overlijden tijdens de bevalling. Onder de top10 van rijke landen in de lijst heeft minder dan één per 16.400 vrouwen te maken met een soortgelijke situatie.
De oorzaak is volgens de deskundigen dat vrouwen in veel rijke Europese landen en Japan kunnen vertrouwen op kwalitatief hoogwaardige zorg en goede begeleiding bij anticonceptie. Veel onafhankelijke experts en gelijkgestemde parlementariërs houden de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten verantwoordelijk voor de slechte prestaties. Ongeveer 47 miljoen Amerikaanse burgers hebben geen zorgverzekering. Het overgrote deel daarvan bestaat uit Afro-Amerikanen en andere minderheden.
“We moeten ervoor zorgen dat alle zwangere vrouwen begeleid worden”, zegt parlementslid Lois Capps, een Democraat uit Californië. “Zelfs als we de beste techniek hebben in de zorg, heeft niet iedereen toegang tot die zorg.” Volgens Capps zou het probleem nog wel eens erger kunnen zijn dan uit de cijfers blijkt. “Ik geloof dat we nog lang niet alle gegevens hebben.”
De VN-onderzoekers zeggen in hun analyse een nieuwe benadering hebben gehanteerd. Daarbij is rekening gehouden met het feit dat veel landen geen volledige informatie kunnen verschaffen over moedersterfte. De inconsistentie in cijfermateriaal over sterfgevallen en de gebrekkige informatie over de exacte doodsoorzaak leidt ertoe dat de cijfers een schatting blijven, ook als het gaat om rijke landen. In alle gevallen zijn de schattingen hoogstwaarschijnlijk een “onderschatting”, stellen zij.
De tien slechtst scorende landen op de lijst zijn allemaal Afrikaans, met uitzondering van Afghanistan. In dat land zorgen hoge geboortecijfers in combinatie met een geruïneerde gezondheidszorg voor hoge risico’s voor vrouwen.
In landen als Somalië, Mali, Tsjaad en Niger loopt één op de vijftien vrouwen een groot risico te overlijden aan complicaties tijdens de zwangerschap of bevalling. In Niger zou volgens de schatting zelfs één op de zeven vrouwen risico lopen.
De analyse komt op het moment dat veel ontwikkelingsorganisaties en de VN evalueren welke vorderingen de wereld maakt op het gebied van de Millenniumdoelen. Die ontwikkelingsdoelen werden ruim zeven jaar geleden opgesteld, met de bedoeling ze voor 2015 te halen. Een van de doelen was het ontwikkelen van een beleid dat ertoe moet leiden dat de moedersterfte voor 2015 is teruggebracht met 75 procent.
Veel deskundigen beweren dat op het gebied van economisch welzijn en toegang tot gezondheidszorg, de afgelopen zeven jaar niet veel is veranderd voor de miljoenen arme vrouwen in de wereld. Als de ontwikkelingen in het huidige tempo voortgaan, dan is de kans vrijwel nihil dat de doelstelling van 75 procent wordt gehaald, stelde het Britse medische tijdschrift The Lancet deze week.
Jaarlijks ondergaan twintig miljoen vrouwen een onveilige abortus. Volgens The Lancet zijn onveilige abortussen een belangrijke oorzaak van overlijden en kwalen. “We zitten nog in dezelfde situaties als twintig jaar geleden”, zegt Ann Starrs van de onafhankelijke groepering Family Care International. “Jaarlijks overlijdt een half miljoen vrouwen aan complicaties bij de bevalling.”
Eind deze week komen in Londen 1.500 wereldleiders en experts bijeen in Londen voor de meerdaagse conferentie ‘Women Deliver’. De organisatoren willen met de bijeenkomst politieke wil kweken en mogelijkheden creëren om de gezondheidszorg te versterken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.