Netanyahu wil "trouw aan Joodse staat"

De rechtse regering-Netanyahu wil dat nieuwe Israëli’s trouw zweren aan “een Joodse en democratische staat”. Ook twee andere wetsvoorstellen zetten kwaad bloed. Tegenstanders zeggen dat de democratie op het spel staat.
De regering-Netanyahu legt de Knesset, het Israëlische parlement, binnenkort een nieuwe immigratiewet voor. Tot nog toe moest moet elke nieuwe burger trouw zweren aan “de staat Israël”. Als de nieuwe wet erdoor komt, moet hij trouw zweren aan “een Joodse en democratische staat”.
“De aangepaste verwoording lijkt een poging om een bom te plaatsen onder de Israëlische samenleving”, schrijft de gezaghebbende linkse krant Haaretz. “Net zoals een reeks andere recente maatregelen heeft dit veel van een poging om het burgerschap van Israëlische Arabieren te ondermijnen, om de relatie tussen de staat en zijn Arabische burgers tot een gewelddadige confrontatie te voeren.”
Adalah, een centrum voor de rechten van de Arabische minderheid, protesteert tegen de nieuwe formulering. “Zo’n verklaring is zeer ernstig want het zou betekenen dat alle niet-Joden zich moeten identificeren met het zionisme en hun loyaliteit moeten tonen aan de politieke ideologie van het zionisme en aan het Jodendom.”

Oorlogsmisdaden


Een tweede ingediende wetsvoorstel beoogt elke organisatie buiten de wet te stellen die “informatie verstrekt aan buitenlandse entiteiten of betrokken is bij wettelijke procedures in het buitenland tegen belangrijke vertegenwoordigers van de Israëlische regering of Israëlische legerofficieren in verband met oorlogsmisdaden.”
“Een aanval op de democratie”, reageert Ishai Menuchin, directeur van het Openbaar Comité tegen Foltering in Israël. Zo’n wet kan het achterhouden van informatie over oorlogsmisdaden legitimiseren.
Een derde wetsvoorstel wil Israëli’s beboeten die oproepen tot een boycot van Israëlische burgers of organisaties. De boete zou 30.000 shekel (6000 euro) bedragen.
David Landau, de voormalige hoofdredacteur van Haaretz, roept net daarom op tot een boycot. “Ik roep parlementen in de hele democratische wereld op om Israëls parlement, ooit de trots van het Joodse volk, te boycotten tot het dit wetsvoorstel begraaft en zijn democratische erfenis herwint.”

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift