Parlementariërs te koop in Thailand

Geheime besprekingen met het leger, parlementariërs die ‘te koop’ zijn voor een miljoen euro, in Thailand vieren corrupte praktijken weer hoogtij nu morgen (maandag) in een buitengewone zitting een nieuwe premier gekozen wordt.
Een groep belangrijke politici is op weg naar een geheime bijeenkomst met de legerleider, als onderdeel van een complot een nieuwe regering te vormen. Het gaat mis als de politici verdwalen op het militaire terrein. Ze belanden bij een tankstation en wachten daar op verdere instructies. Er wordt een militair op een motorfiets gestuurd om de colonne partijbonzen te begeleiden naar hun afspraak. Ondertussen zijn er al getuigen en komen de geruchten op gang. De geheime bijeenkomst is uitgelekt.
Het is geen scène uit een Thaise film. Het is slechts een van de vele geheime bijeenkomsten en deals die in de afgelopen dagen uitlekten. Morgen kiest Thailand in een buitengewone zitting een nieuwe premier. Een goede kanshebber is Abhisit Vejjajiva, de fris geschoren, jeugdig uitziende oppositieleider. De leider van de Democratische Partij is geboren in Groot-Brittannië en studeerde aan de Universiteit van Oxford.
De kansen dat hij de 27ste premier van Thailand wordt - en de derde dit jaar - zijn toegenomen door deals tussen zijn partij en een groep van ongeveer veertig parlementariërs van de vorige regering, die zouden zijn overgelopen.
Ook drie kleinere partijen die onderdeel waren van de voormalige coalitieregering, steunen de Democraten. Daarmee lijken zij nu de steun te hebben van 240 van de 438 zittende parlementsleden.

Omkoping


Een Thaise krant meldde deze week dat er veel geld geboden is aan de overlopers. “De prijs van een parlementariër die de overstapt naar de Democratische coalitie is gestegen tot 40 miljoen baht (90.000 euro) per persoon”, onthulde de krant Matichon.
De voormalige regerende partij, die nu de naam Puea Thai draagt (Voor Thai), doet echter niet onder voor de Democraten. Volgens de Engelstalige krant The Nation biedt Puea Thai de overlopers 55 miljoen baht (1,2 miljoen euro) om weer “van gedachten te veranderen”.
De corrupte praktijken in de Thaise politiek kregen vooral in 1998, bij de formatie door de Thai Rak Thai Partij (TRT) van Thaksin Shinawatra. Thaksin, een voormalige mediatycoon en miljardair, smeet met geld om kandidaten te trekken voor de verkiezingen van 2001 en beloonde hun loyaliteit royaal.
De Democraten leden zware verliezen in 2001 en 2005. Het succes van de partij van Thaksin was grotendeels te danken aan het beleid gericht op de armen op het platteland. Dat leverde de partij veel steun op buiten de steden, waar het grootste deel van het electoraat te vinden is.
Thaksin en de TRT werden in 2006 afgezet door het leger, de achttiende militaire coup in het land. Voormalige TRT- parlementariërs vonden nieuw onderdak bij de People Power Party (PPP), de reïncarnatie van de TRT. Thaksin is echter van het toneel verdwenen. De oud-premier, die nu in ballingschap leeft, werd in een corruptiezaak bij verstek veroordeeld tot twee jaar cel.

Straatprotesten


De opkomst van de Democraten verliep snel nadat het Constitutionele Hof in Thailand de PPP in december van dit jaar verbood en een deel van de politici van de partij voor vijf jaar uit de politiek verbande. Een handvol politici van de PPP en de twee kleinere coalitiepartijen werden schuldig bevonden aan malversaties bij de verkiezingen van 2007. Die verkiezingen werden ruimschoots gewonnen door zespartijencoalitie die werd aangevoerd door de PPP.
De Democraten profiteerden ook van de kritiek op leiders van de PPP, wiens aanhangers nu te vinden zijn in de Puea Thai Partij, tijdens de straatprotesten in de afgelopen maanden. Rechtse, koningsgezinde aanhangers van de People’s Alliance for Democracy (PAD) slaagden erin de door de PPP geleide regering te verlammen. Ze bezetten in augustus het kantoor van de premier en in november het grootste internationale vliegveld van Thailand.
Hoewel de vooruitzichten voor de 44-jarige Abhisit gunstig zijn, is zijn overwinning nog allesbehalve zeker. “Er kan nog van alles veranderen. Niemand weet precies wie wie is en wie waarvoor staat”, zegt Michael Nelson, een Duitse academicus en kenner van de Thaise politiek. “Dat is te zien aan de Democraten. Ze zijn extreem zenuwachtig.”
“Zelfs als je parlementariërs hebt omgekocht, een standaardprocedure hier, ben je nog nergens zeker van”, voegt hij eraan toe. “Er gaan verhalen dat sommige parlementariërs zijn afgeschermd van de buitenwereld om te voorkomen dat ze beïnvloed worden of te maken krijgen met lobbypraktijken van andere partijen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.