Rijke Aziaten drijven vastgoedprijzen Emiraten op

Je hoeft geen Arabisch of Engels meer te kennen om in het noorden van de Verenigde Arabische Emiraten een luxueus vakantieverblijf te kopen. Plaatselijke makelaars hebben agenten in dienst genomen die Hindi, Farsi, Russisch en zelfs Afrikaans spreken. De gretigste kopers van vastgoed in de Emiraten zijn tegenwoordig Aziaten die uit alle windstreken komen.
“De grootste investeerders zijn Indiërs en Pakistani”, zegt Omar Ayesh, de voorzitter van het vastgoedbureau Tameer. “Velen werken in landen waar ze goed verdienen en zoeken nu een optrekje tussen hun nieuwe woonplaats en hun geboorteland.”
Er werken nogal wat mensen uit Zuid-Azië in de Emiraten: 1,2 miljoen Indiërs en 700.000 Pakistani. Sommigen daarvan verdienen goed. Maar het grote geld komt uit Azië, Europa en het Midden-Oosten. Iraniërs en Russen kopen ook veel huizen, stellen de makelaars blij vast. De meeste kopers doen het overvloedige oliegeld rollen.
Officiële statistieken over de nationaliteiten die de vastgoedmarkt in de Emiraten roodgloeiend oppoken, zijn er niet. Ayesh en andere makelaars weten wel dat de kopers tegenwoordig vooral in Ras Al Khaima en Umm Al-Quwain toeslaan. De twee emiraten in het noorden van de federatie laten sinds kort ook buitenlanders toe eigendommen te kopen en verkopen. Ze hebben plannen bekend gemaakt om voor miljarden euro’s exclusieve appartementen, villa’s, scholen en winkelcentra te bouwen.
“Sommigen zien het als een investering op korte termijn. Ze hopen hun nieuwe eigendom later weer met een mooie winst te kunnen verkopen”, zegt Amit Vaid, een makelaar van RAK Properties in Ras Al Khaima. “Maar andere kopers investeren op lange termijn.”
Ras al-Khaimah en Umm Al-Quwain gaan Dubai achterna, de rijkste van de zeven emiraten, dat enkele jaren geleden een vastgoedexplosie beleefde. Maar experts geloven dat de andere emiraten sommige van de fouten zullen proberen te vermijden die Dubai maakte.
Sharjah, het conservatieve emiraat dat aan Dubai grenst, probeert bijvoorbeeld meer bedrijven aan te trekken die willen investeren dan rijke mensen uit het Westen. Die willen immers algauw alcohol drinken en eisen het recht op voor vrouwen om in bikini bij het zwembad te liggen, in ruil voor de fabelachtige sommen die ze op tafel leggen. Toch gaat ook Sharjah vier miljard euro uitgeven aan de ontwikkeling van een eiland met woningen, tuinen, parken en stranden die waarschijnlijk vooral westerse bezoekers zullen aantrekken.
Dubai moet niet bang zijn, oordelen de experts. “Dubai zal het centrum blijven. Dubai is niet zomaar een investering, het is een manier van leven”, zegt Mohamed Sharif, de ceo van Property and Finance Real Estate in Dubai. De prijzen van huizen en appartementen zijn er het afgelopen jaar weer gedaald, maar volgens de experts is dat vooral een gevolg van de oververhitting van de huizenmarkt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.