Seksistische soapserie wekt woede Iraanse vrouwen

Boze Iraanse vrouwen, en ook enkele mannen, hielden onlangs een sit-in protest tegen een soapserie bij het gebouw van de Iraanse Vereniging van Journalisten. Ze vinden het niet kunnen dat de serie op de Iraanse staatstelevisie polygamie promoot wordt en vrouwen afbeeldt als sentimentele en geestelijk onderontwikkelde wezens.

De gewraakte soap, Bano ye Digar (Een andere vrouw) wordt in vrijwel heel Iran uitgezonden en volgt het dagelijks leven van twee getrouwde mannen. De een is ongeschoold, bijna analfabeet en een hartstochtelijk rokkenjager. De andere is journalist en getrouwd met een kinderloze vrouw, die op zoek is naar een vruchtbare vrouw om haar man toch een kind te kunnen schenken. Als het verhaal zich verder ontvouwt, zien de kijkers hoe de onvruchtbare vrouw dreigt te overlijden aan een ernstige ziekte die ze verborgen houdt. God ‘beloont’ haar zoektocht naar een andere vrouw voor haar man met een overwachte zwangerschap. Met als gevolg dat de journalist plots vader wordt van twee kinderen bij twee vrouwen.

De deelnemers aan de sit-in – vooral vrouwelijke journalisten en leden van vrouwenverenigingen – storen zich aan de traditionele dienstbare rol die de scenarioschrijvers de vrouwelijke soapsterren hebben toebedeeld. In deze patriarchale maatschappij worden worden door de overheid mooie woorden gesproken als het gaat om vrouwenrechten, maar er bestaat nogal een kloof tussen wat ze zeggen en wat ze in de praktijk doen. Door deze soap uit te zenden, steunen ze hun eigen achterlijke en bekrompen denkbeelden over hoe onze maatschappij eruit zou moeten zien, hield een woedende Momtaz Langaroudi de ongeveer tweehonderd demonstranten voor in een toespraak.

Volgens weblogger Mitra Shojaee, een van de initiatiefnemers van de protestactie, beeldt de Iraanse tv vrouwen consequent af als passieve, impulsieve, hysterische huilebalken. De actie zou zich volgens haar niet alleen moeten richten op de soap, maar vooral op discriminerende wetgeving die ervoor zorgt dat vrouwen nauwelijks de deur uitkomen en belemmerd worden in hun carrière. Ze kreeg bijval van de 22-jarige Mehdi Habibi. Vrouwen mogen zich niet kandidaat stellen voor de presidentsverkiezingen. Zo lang de grondwet niet vrouwvriendelijker wordt, zouden vrouwen moeten weigeren om te stemmen..

Iraanse vrouwen herkennen zich totaal niet meer in het beeld dat op tv van ze wordt getoond, zei documentairemaakster Parisha Eshqee. Zij voorspelde dat het niet lang meer duurt voordat dergelijk seksistisch vertoon door de Iraanse vrouwen wordt ‘weggevaagd (JS/ADR).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.