Spreekverbod voor vakbonden in India

Indiase organisaties zijn niet vrij om te spreken over de arbeidsomstandigheden bij export-kledingfabrikant Fibre & Fabrics International. Het verbod geldt al een half jaar en werd vandaag voor onbepaalde tijd verlengd, meldt de Nederlandse organisatie Landelijke India Werkgroep. FFI is toeleverancier van de bekende kledingmerken als G-Star, Mexx, Armani, GAP en Guess.


Begin 2006 bonden de lokale vakbond GATWU, de koepelvakbond NTUI, de arbeidsrechtenorganisatie Cividep en de vrouwenorganisatie Munnade de kat de bel aan in verband met de vreselijk slechte arbeidsomstandigheden bij FFI, onder andere gedwongen overwerk, onwettige ontslagprocedures en verbaal en fysiek geweld tegen werknemers.


Het management weigerde daarover te onderhandelen en verkreeg toen een tijdelijk spreekverbod voor die organisaties. Advocaten van FFI bezorgden ook een dreiging van gerechtelijke vervolging aan de Landelijke Werkgroep India en de Schone Kleren Campagne Nederland. Intussen werden wel enkele mistoestanden -zoals overdadig overwerk- opgelost of geminimaliseerd. Structureel werd er echter geen enkele stap gezet in de richting van de vrijheid van organisatie of het recht op vrije meningsuiting.

Ashim Roy, voorzitter van de vakbond GATWU, en de secretaris-generaal van de koepelvakbond NTUI reageren verontwaardigd: ‘We zijn ervan overtuigd dat de gronden om onze vrijheid van meningsuiting te beperken niet terecht en niet redelijk zijn. Ze zijn ook niet in overeenstemming met de grondwet en der interpretaties die daaraan gegeven zijn door het Opperste Gerechtshof.’ De oprganisaties kondigen dan ook aan dat ze meteen in beroep gaan bij het Hooggerechtshof van deelstaat Karnataka.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.