Terreur ontleed

Als er één Vlaamse journalist is die de voorbije jaren de internationale actualiteit van op de eerste rij heeft meegemaakt, dan is het wel Rudi Vranckx. Voor de VRT-nieuwsdienst reisde hij van brandhaard naar conflictgebied, van Irak over Afghanistan tot Libanon. Die buitenlandse ervaringen leveren uiteraard boeiende verhaalstof op. Ze vormen de rode draad in het boek Geesten van het avondland. De roots van het moslimterrorisme.
Vranckx -die zich voor de Panorama-documentaire Terreur.be al een tijdlang had verdiept in terrorisme- kruidt zijn zoektocht naar de wortels van de jihad met herinneringen aan het slagveld, ontmoetingen met imams in Europese centrumsteden en eigen overpeinzingen over de strijd tegen terrorisme (‘Waar zijn we mee bezig? Het gaat fout. Dat vrees ik althans. Natuurlijk moeten we de terroristen stoppen en natuurlijk zijn daarvoor geheime onderzoeken, ondervragingen en speurwerk nodig. Maar kan het nu echt niet volgens het internationale recht, zonder al te grove schendingen van wetten en rechten?’)
Combineer die aaneenschakeling van verhalen en ideeën met het researchwerk van Vranckx’ VRT-collega’s Ine Maes en Inge Vrancken, en je krijgt een interessant boek over terrorisme en radicalisering. Weliswaar wat chaotisch van opbouw maar vlot geschreven en onderhoudende lectuur. Jammer dat de verhalen van de twee Guantanamo-Belgen niet dieper zijn uitgespit, maar misschien is dat wel stof voor een volgend boek.
Geesten van het avondland. De roots van het moslimterrorisme, Rudi Vranckx, Ine Maes en Inge Vrancken, Meulenhoff/Manteau, ISBN 90 8542 058

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2409  proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift