Toestand Iraakse vluchtelingen in Syrië onhoudbaar

Meer dan een miljoen Irakezen vonden de voorbije jaren een veilig onderkomen in Syrië, weg van de milities die het in Irak op hen hadden gemunt. Van geweld hebben de vluchtelingen niets meer te vrezen, maar de armoede begint een hoge tol te eisen.
De VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR schat dat er 1,5 miljoen Irakezen in Syrië verblijven, een land met amper 20 miljoen inwoners. De vluchtelingen leven vooral van hun eigen spaargeld. Officieel mogen ze niet werken, en zwartwerk levert doorgaans niet meer op dan pakweg 65 euro per maand. Veel Iraakse vrouwen in Syrië prostitueren zichzelf om iets te verdienen.
Het leven wordt almaar duurder voor de vluchtelingen. “Ik betaalde 190 euro huur per maand toen ik hier in 2005 aankwam”, zegt Shakir Awad. “In 2006 moest ik verhuizen naar een kleiner appartement, waarvoor ik evenveel moet betalen. De prijzen stegen omdat er almaar meer Irakezen naar Syrië kwamen. Ik zit al door mijn spaargeld heen. Ik ben ermee begonnen mijn bezittingen in Irak te verkopen om niet in totale armoede te moeten leven.”
 
Weduwen en andere kwetsbare vluchtelingen kunnen rekenen op de steun van kleine Iraakse hulporganisaties. Veel meer Iraakse vluchtelingen worden geholpen door Syriërs. “Mijn huisbaas was zo genereus om de huur niet op te treken”, zegt Ikhlas Fadhil, een 35-jarge Iraakse vrouw met twee dochtertjes. “Mijn man en mijn zoon werden neergeschoten door Amerikaanse marines in de buurt van Fallujah. Ik moest mijn dochtertje van zes naar Syrië brengen voor een medische behandeling, en dan ben ik hier gebleven. Ik dacht dat alles er binnen een jaar of zo beter uit zou zien, en daarom heb ik al mijn juwelen verkocht om ervan te leven. Die 3.000 euro zijn nu op, nu leef ik van aalmoezen.” Voor de verdere behandeling van het dochtertje van Fadhil zorgt de Amerikaanse hulporganisatie No More Victims.
De UNHCR geeft toe dat ze niet genoeg middelen en mensen heeft om alle noodlijdende vluchtelingen in Syrië te helpen. De internationale gemeenschap moet meer doen, vindt Fadhil. “De Iraakse vluchelingen in Syrië zijn mensen die goed konden leven vooraleer de wereld besliste hen om te brengen door sancties en bezetting.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.