Turkije “vertraagt” op weg naar EU

Turkije had al lang werk moeten maken van een betere bescherming van de vrijheid van meningsuiting. Ook op andere vlakken “vertragen” de Turkse inspanningen om te beantwoorden aan de eisen die de Europese Unie stelt aan kandidaat-lidstaten. Dat verklaarde Olli Rehn, de Europese Commissaris voor Uitbreiding, gisteren (3 maart) op een bijeenkomst in het Europees Parlement.
De gesprekken over de eventuele toetreding van Turkije tot de EU zijn al ruim twee jaar bezig. Maar volgens Rehn laat Turkije de nodige hervormingen aanslepen.

De EU verwacht onder meer dat Turkije het omstreden artikel 301 van zijn strafwet herziet, zodat het verenigbaar wordt met de Europese Conventie over de Mensenrechten.
Dat artikel stelt de belediging van “de Turkse aard” strafbaar. De in 2005 ingevoerde bepalingen werden onder meer ingeroepen tegen Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk, nadat die in een interview de genocide tegen de Armeense bevolking in het Turkije van begin vorige eeuw ter sprake had gebracht.

De EU koestert wel hoop. Dit jaar wil de Turkse regering een belangrijke grondwetswijziging doorvoeren. Rehn heeft het ontwerp nog niet gezien, maar zegt dat hij aanwijzingen heeft dat de nieuwe tekst de bevoegdheden van de president op het vlak van onderwijs en rechtspraak inperkt en de beperkingen op de rechten van etnische en religieuze minderheden versoepelt.


Koerden



Dat zou met name de situatie van de 15 miljoen Koerden in Turkije, ongeveer een vijfde van de totale bevolking, verbeteren. Voor de Turkse grondwet bestaan er alleen Turken; er wordt met geen woord gerept over de etnische minderheden die in het land leven. De voorbije jaren werden wel de beperkingen op uitzendingen in het Koerdisch afgebouwd, maar de verregaande discriminatie van de Koerden in het openbare leven blijft bestaan.

Volgens Serafettin Elci, de voorzitter van de Koerdische partij HADEP, blijft die achterstelling ook overeind in het ontwerp voor de nieuwe grondwet. Er staat bijvoorbeeld dat het Turks de officiële onderwijstaal is. “Dat moet onderwijs in het Koerdisch tegengaan”, oordeelt Elci, “al is dat een fundamenteel recht.”

De HADEP en de DTP, een andere Koerdische Partij, moesten de voorbije jaren afrekenen met pogingen om hen buiten de wet te stellen. Maar in december vorig jaar oordeelde het Turkse Grondwettelijk Hof dat er geen redenen zijn om de DTP van de verkiezingen uit te sluiten.

“Als Turkije vooruitgang wil maken in het toetredingsproces, moet het al die verboden vergeten en zijn schrik voor diversiteit afleggen”, vindt de Turkse journalist Cengiz Candar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.