VN trekken medewerkers terug uit Tsjaad

De Verenigde Naties, die zich al ernstig zorgen maakten over het welzijn van hun medewerkers in Algerije en Soedan, worstelen nu ook met de groeiende risico’s in twee nieuwe landen: Kenia en Tsjaad.
Amper twee maanden nadat een bomaanslag het leven kostte aan zeventien medewerkers, zien de Verenigde Naties zich genoodzaakt nu ook in Tsjaad en Kenia de veiligheidssituatie te evalueren. “Ik maak mij ernstig zorgen over de verslechterende veiligheidssituatie in N’Djamena (de hoofdstad van Tsjaad, nvdr) en elders”, zei secretaris-generaal Ban Ki-moon dinsdag. “We kunnen niet langer de veiligheid van ons personeel in Tsjaad garanderen en hebben het grootste deel van de medewerkers met de hulp van de Fransen geëvacueerd naar de buurlanden Kameroen en Gabon.”
Enkel een klein aantal essentiële medewerkers blijft achter, maar ook zij kunnen volgens Ban Ki-moon geëvacueerd worden als de situatie erger wordt. Tijdens het weekend viel een rebellengroep de Tsjadische hoofdstad aan en dreigde om de regering van president Idriss Deby ten val te brengen, die al bijna zeventien jaar aan de macht is. De rebellen zouden gesteund worden door de Soedanese overheid, maar die ontkent dat.
Ban Ki-moon maakt zich zorgen over het groeiende geweld in Afrika. “De recente gebeurtenissen in Kenia, Tsjaad, Darfoer en Algerije tonen aan hoe urgent deze zaak is”, zei hij. Hij wil tijdens de volgende weken met de 192 lidstaten praten over de veiligheid van de VN-medewerkers op hun grondgebied.
De mededeling komt er pas enkele dagen nadat Kemal Dervis, hoofd van het Ontwikkelingsprogramma van de VN (UNDP) had laten weten dat de VN aan haar medewerkers in zes landen aangeraden had om binnen te blijven en van thuis uit te werken omdat ze “expliciete doelwitten” vormen voor terroristische groeperingen. Dervis wilde niet zeggen welke landen dat waren, maar gaf toe dat Algerije er één van is.
Onderzoekscommisie
Ban Ki-moon plant een onafhankelijke commissie die de veiligheid van het VN-personeel over de hele wereld moet onderzoeken. Het panel zal voorgezeten worden door de voormalige speciale adviseur bij de VN, de Algerijn Lakhdar Brahimi, en zal bestaan uit een aantal internationale experts op het vlak van veiligheid. De Algerijnse regering kant zich tegen zo’n panel en ontkent dat het niet ingegaan is op een vraag van de VN om de veiligheidsmaatregelen op te schroeven net voor de bomaanslag in Algiers.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.