Voor kinderen, over kinderen

In Amerika draagt iedereen schoenen! is –naast twee extra verhalen– een heruitgave van Godin van de Wieg, het eerste boek van de auteur. Sabine De Vos schreef haar debuut in 1997, naar aanleiding van reizen die ze maakte voor de organisatie Cunina.
Het werd een boek voor kinderen, over leeftijdsgenootjes uit derdewereldlanden. Tien kinderen uit onder andere Brazilië, Congo en Haïti vertellen over het (over)leven op straat, in een opvangtehuis of in een arm dorp, over hun verleden, hun ellende, maar vooral ook over hun toekomstdromen. De auteur verweeft een aantal waar gebeurde feiten met een portie fictie, wat soms tot overvloedige en nogal onwaarschijnlijke verhalen leidt.
Te veel (voorgekauwde) informatie en een nogal stereotiepe benadering van wat ‘de Derde Wereld’ zou moeten zijn, zorgen ervoor dat de verhalen niet helemaal oprecht en geloofwaardig overkomen. De constante vergelijking van Braziliaanse straatkinderen met allerhande dieren laat bijvoorbeeld een bittere smaak na.
Wel slaagt de auteur erin om een sfeer te scheppen waarin het verschil tussen beide leefwerelden zeer goed en vaak ontroerend wordt geschetst. Als kennismaking met het leven aan de overkant, kan het boek zeker zijn dienst bewijzen. Maar voor een auteur die schepen van Ontwikkelingssamenwerking en ervaren reizigster is, klinken de verhalen toch te ongenuanceerd.
In Amerika draagt iedereen schoenen! door Sabine De Vos is uitgegeven door The House of Books. 202 blzn. ISBN 978 90 443 1760 2

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.