"Yahoo! medeplichtig aan marteling"

De Mensenrechtenorganisatie Human Rights USA heeft in naam van Wang Wiaoning en “nog te identificeren personen” in Los Angeles een rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaanse portaalsite Yahoo! Het bedrijf is volgens de organisatie medeplichtig aan mensenrechtenschendingen en martelingen in China.
De 57-jarige Wang Wiaoning riep van 2000 tot 2001 in zijn Yahoo!-groep op tot democratische hervormingen in China. Nadat Yahoo! informatie van Wiaoning had doorgespeeld aan de Chinese autoriteiten kon de dissident in 2002 opgepakt worden. Hij kreeg tien jaar celstraf.
In 2005 kreeg de Chinese politie de 37-jarige journalist Shi Tao te pakken, nadat Yahoo! het IP-adres van de journalist doorgaf. Ook hij verdween voor tien jaar achter de tralies. Wiaoning zou tussen 2002 en 2004 gemarteld en geslagen zijn.
“Yahoo! Heeft gewillig informatie verschaft aan de Chinese autoriteiten, zoals e-mailberichten, e-mailadressen, IP-nummers en andere informatie waarmee ze gebruikers kan identificeren”, klinkt het in de aanklacht. “De verschafte informatie diende als basis voor de vervolging en de martelingen die volgden.”
De mensenrechtenorganisatie wil een financiële compensatie van Yahoo! en eist dat het bedrijf en al zijn dochterondernemingen pogingen ondernemen om de dissidenten vrij te laten. Human Rights USA beroept zich voor de aanklacht op een Amerikaanse wet uit 1789, het Alien Tort Statute, dat bedrijven bestraft die mensenrechtenschendingen in het buitenland ondersteunen. “Ik hoop dat Yahoo! belooft deze fouten niet meer te maken in de toekomst”, zei Yu Ling, de vrouw van Wiaoning in de New York Times.
Yahoo! zegt in de krant de klacht nog niet te hebben ingekeken, maar woordvoerder Jim Cullinan laat weten dat bedrijven die in China actief zijn in regel moeten zijn met de lokale wetten. “Yahoo! China weet niet of de vragen naar informatie gebruikt worden voor onderzoeken naar crimineel gedrag of om politieke dissidenten te vervolgen”.
Volgens Human Rights USA zijn er de voorbije jaren minstens zestig personen opgepakt in China omdat ze op het internet hadden gecommuniceerd over vrije verkiezingen, democratie en mensenrechten. Hun arrestatie werd mogelijk gemaakt door sporen die ze achterlieten op het internet en die via bedrijven doorgespeeld werden aan de Chinese autoriteiten.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift

Word proMO* of Doe een gift