Zwitserse banken geven Montesinos' fortuin terug

Het Zwitserse gerecht geeft aan Peru 79 miljoen euro terug die op naam stonden van Vladimiro Montesinos en andere voormalige Peruaanse topambtenaren die worden beschuldigd van corruptie en schendingen van de mensenrechten. Het Zwitserse ministerie van Justitie maakte gisteren (dinsdag) bekend dat het geld werd overgemaakt op de rekening van de Peruaanse regering bij Citibank in New York.

Het is de tweede keer in twee maand dat Zwitserland een Latijns-Amerikaans land verblijdt met de teruggave van zwart geld. In juni kreeg Mexico 116 miljoen euro in de schoot geworpen die op naam stonden van Raúl Salinas de Gortari, de broer van ex-president Carlos Salinas de Gortari (1988-1994).

De Zwitserse Buitenlandminister Joseph Deiss benadrukt dat de Zwitserse verknochtheid aan het bankgeheim niet betekent dat witwassers vrij spel hebben. De teruggave van het geld van Montesinos bewijst volgens Deiss dat Zwitserland zijn strenge wetten tegen malafide financiële praktijken ook toepast.

Zo’n slordige 50,5 miljoen euro van de totale teuggave van 79 miljoen komt van de rekening van Montesinos, die aan het hoofd stond van de Peruaanse veiligheidsdienst. Het Zwitserse gerecht in Zurich voerde al geruime tijd onderzoek naar de herkomst van het fortuin van de voormalige rechterhand van ex-president Alberto Fujimori. Sinds 1990 ontving Montesinos commissies op wapenleveringen aan Peru. Dat geld stortte hij op bankrekeningen in Luxemburg, de Verenigde Staten en Zwitserland, zegt het Zwitserse Ministerie van Justitie. Montesinos kreeg smeergeld voor ten minste 32 wapentransacties, telkens aan 18 procent van de aankoopprijs. Alleen al voor de aankoop van drie Russische MiG-gevechtsvliegtuigen streek de Peruaanse veiligheidschef 11 miljoen euro op.

De andere 29 miljoen euro stonden voor het overgrote deel (22 miljoen) op naam van Generaal Nicolás de Bari Hermoza Ríos, de stafchef van het leger onder het bewind van Fujimori. De resterende 7 miljoen zijn afkomstig van de rekeningen van vertrouwelingen van Montesinos.

Het ministerie van Justitie heeft nog eens 33,6 miljoen op Zwitserse bankrekeningen laten bevriezen. Die worden vrijgegeven van zodra Peru vraagt om de teruggave daarvan.

Montesinos werd vorige maand in Peru schuldig bevonden voor machtsmisbruik en veroordeeld tot negen jaar en vier maanden gevangenisstraf, voor die beschuldiging alleen. Er lopen nog 65 andere rechtszaken tegen hem en de reeks beschuldigingen gaat van wapen- en drugssmokkel, schendingen van de mensenrechten tot ontvoeringen en bendevorming.

Het is niet uitgesloten dat het Zwitserse gerecht in de toekomst nog andere Latijns-Amerikaanse prominenten strikt. Zo hebben Argentijnse rechters een onderzoek aangevraagd van de Zwitserse rekeningen van de voormalige Argentijnse president Carlos Menem (1989-1999) en enkele van zijn naaste medewerkers. Zij worden beschuldigd van verduistering van overheidsgeld.


Xml=3

Ref: la ip



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.