Veelgestelde vragen over de aanslag in Lahore

In de Pakistaanse stad Lahore zijn woensdag bij een zelfmoordaanslag met een autobom zeker 26 mensen om het leven gekomen, het was de derde aanslag in de voorbije maanden.


Dit artikel is samengesteld op basis van twee interviews met MO*hoofdredacteur Gie Goris op Radio 1.

Is de spanning voelbaar in Lahore?


Gie Goris: Het leven in Lahore gaat op het eerste gezicht zijn gewone gang. Het is een stad van een tiental miljoen inwoners die op honderden kilometers van de Swatvallei ligt, waar op dit moment het militaire treffen tussen het leger en de Taliban plaatsvindt. Als je door de stad loopt, naar de winkels gaat of iets gaat eten, zie je niet dat dit land onder enorm zware druk staat. Maar als je met de mensen begint te praten gaat het altijd meteen over de Taliban en de dreiging die ze uitmaken voor de Pakistaanse staat en samenleving.

Hoeveel procent van de bevolking is tegen de Taliban?


Een hele moeilijke vraag: de publieke opinie wordt niet voortdurend bevraagd zoals bij ons, en kan bovendien behoorlijk labiel zijn. Twee maanden geleden tekende de Pakistaanse regering met bijna unanieme steun van het parlement een overeenkomst tussen de regering en de Taliban in de Swatvallei om een vredesakkoord te hebben en een nieuw rechtssysteem op basis van de Sharia van de islamitische wet te installeren in Swat en op die manier het geweld van twee-drie jaar te beëindigen.

Die aanslag in Lahore is op honderden kilometers van de Swatvallei, ze zitten overal?


De opstand zit overal. Zondagavond heb ik nog de verbazing uitgedrukt dat een maand in het militaire offensief in het noorden van Pakistan dat er nog maar zo weinig aanslagen als wraakactie hadden plaatsgevonden. We weten bijna zeker dat er nog weerwraak zal komen en dat men zal proberen om in Karachi, de grootste stad van Pakistan, bomaanslagen te zullen plegen om te laten zien: wij zijn niet verslagen, ook al zal het leger de strijd in de Swatvallei de volgende weken of maanden wel willen, daarmee is het militante probleem van Pakistan niet uit de weg geruimd, en dat is door de aanslag in Lahore heel gruwelijk bevestigd.

Wat was het doelwit van deze aanslag?


De plek van de aanslag is bezwaarlijk toevallig te noemen. Aan de overkant van het getroffen politiekantoor op Mall Road bevindt zich de militaire inlichtendienst ISI ( Inter-Services Intelligence). Die stond in de jaren negentig mee aan wieg van taliban in Pakistan en bleef de islamistische beweging ook steunen na 11 september, ondanks de politieke ommezwaai van toenmalig president Musharraf. De taliban voelen zich wellicht verraden door de ISI nu het leger in Malakand en in sommige tribale gebieden een echte oorlog tegen de gewapende groepen begonnen is.

Waar vonden de andere aanslagen plaats?


Eind maart werd een politieschool in Lahore ‘s ochtends vroeg aangevallen door verschillende groepen, 27 rekruten kwamen om het leven. Enkele dagen voorheen kwamen in de stad Jamrud zeker 48 mensen om het leven bij een zelfmoordaanslag in een moskee tijdens het vrijdaggebed. En begin maart werden zes agenten en een chauffeur gedood bji een aanval op het nationale cricketteam van Sri Lanka in het centrum van Lahore.

Kan Pakistan uit elkaar vallen?


Elk land kan wel uit elkaar vallen. Pakistan heeft meer kans dan andere landen omdat het ook niet als een natuurlijke eenheid ontstaan is, maar de meeste landen zijn historische constructies, ook voor Pakistan is dit het geval. Toen de Britten weggingen uit het enorme Zuid-Indische rijk in de tweede helft van de jaren 40, toen is men gekomen tot een opsplitsing van dat rijk op basis van één groot criterium: de gebieden waar de moslims in de meerderheid waren vormden Pakistan, de rest India.

Houdt godsdienst Pakistan bijeen?


De staat is opgericht om de moslims de kans te geven een beter islamitisch leven te kunnen leiden. Niet alle wetten zijn daardoor niet perse islamitische wetten. Belangrijk, want daar draait een heel van de huidige conflict in het noordwesten van het land rond, waar militante groepen vinden dat de Sharia moet ingevoerd worden. Een wonderlijke discussie in een land dat opgericht is omdat het allemaal uit moslims zou bestaan, maar dat verklaar je dus door
De samenstelling van dat land was heel complex.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.