Na Parijs verbiedt nu ook Madrid helft van de auto's in strijd tegen luchtvervuiling

De Spaanse hoofdstad Madrid verbiedt de helft van de voertuigen in de stad tot de luchtkwaliteit verbetert. Eerder deze maand moest ook Parijs al strenge maatregelen nemen tegen de gevaarlijke luchtvervuiling.

  • John Y. Can (CC BY 2.0) Madrid John Y. Can (CC BY 2.0)

In Madrid mogen sinds vandaag nog maar de helft van 1,8 miljoen personenwagens de straat op. ‘Voertuigen met even nummerplaten mogen op de even dagen rijden, en voertuigen met oneven nummerplaten op de oneven dagen van de maand’, laat de stad in en verklaring weten.

De maatregel is van kracht omdat er meer dan 200 microgram stikstof per kubieke meter wordt gemeten, een gevaarlijk hoge concentratie. Dinsdag werd ook al de maximum snelheid verlaagd in een eerste poging om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Volksgezondheid

De regel geldt niet voor voertuigen die meer dan drie mensen vervoeren, en ook bussen en taxi’s mogen de stad nog in. ‘Dit gaat niet over een beperking van het verkeer, maar om de volksgezondheid’, benadrukt viceburgemeester Marta Higueras. ‘Er zijn heel wat inwoners met ademhalingsproblemen die kampen met de luchtvervuiling.’

Madrid is niet de enige Europese stad die kampt met toenemende luchtvervuiling. Eerder deze maand moest Parijs al gelijkaardige maatregelen nemen na de ergste luchtkwaliteit in tien jaar. Ook in de Franse hoofdstad werd nog maar de helft van het autoverkeer toegelaten, in combinatie met een tijdelijk gratis openbaar vervoer.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.