Kwart van de Aziaten betaalt smeergeld

Een kwart van de inwoners van zestien Aziatische landen – ongeveer 900 miljoen mensen – betaalt smeergeld aan ambtenaren die diensten verlenen. Daartoe horen ook enkele van de grootste economieën in Azië, blijkt uit onderzoek van Transparancy International (TI).

  • Transparency International (CC BY-NC-SA 2.0) Een groep Chinese studenten betuigt steun aan een corruptievrije toekomst Transparency International (CC BY-NC-SA 2.0)

Corruptiewaakhond TI sprak met bijna 22.000 mensen over hun recente ervaringen met corruptie voor het rapport People and Corruption: Asia Pacific, een onderdeel van de Wereldwijde Corruptiebarometer.

In China zei bijna drie kwart van de bevraagden dat de corruptie is toegenomen in de afgelopen drie jaar. Het lijkt erop dat deze mensen geen resultaat zien van een groot offensief van de overheid om corruptie te bestrijden, zegt TI. Slechts een op de vijf mensen zei dat het corruptieniveau was gedaald, de helft vond dat de overheid het slecht doet als het aankomt op corruptiebestrijding.

Armen meest kwetsbaar

‘Regeringen moeten meer doen om hun anti-corruptiebeloften na te komen’, zegt José Ugaz, voorzitter van Transparancy International. ‘Miljoenen mensen worden gedwongen smeergeld te betalen voor overheidsdiensten. De armen zijn het meest kwetsbaar.’ Van de armste ondervraagden zei 38 procent smeergeld te hebben betaald, het hoogste percentage van alle inkomensgroepen.

Corruptie ondermijnt goede gezondheidszorg en uiteindelijk kunnen er mensen aan overlijden’

‘Zonder fatsoenlijke wetgeving floreert corruptie. Omkoperij is geen kruimeldiefstal. Mensen hebben daardoor niet genoeg geld om te eten of er is geen geld voor onderwijs. Het ondermijnt goede gezondheidszorg en uiteindelijk kunnen er mensen aan overlijden’, zegt Ugaz.

Politieagenten

Politieagenten staan bovenaan op de lijst met beroepen die vatbaar zijn voor corruptie. Iets minder dan een derde van de mensen die in de afgelopen twaalf maanden contact hadden met de politie, zei steekpenningen betaald te hebben.

De beste methode om iets aan steekpenningen te doen, is stoppen met betalen, zeggen de geënquêteerden. Maar meer dan een op de vijf zegt zich machteloos te voelen.

SDG’s

TI beveelt de overheden aan om anti-corruptiedoelen te stellen bij alle Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s), inclusief honger, armoede, onderwijs, gezondheid, gendergelijkheid en klimaatactie, en om mechanismen te ontwikkelen die de corruptierisico’s verlagen.

Er zou wetgeving aangenomen moeten worden om klokkenluiders te beschermen

Daarnaast zou alomvattende wetgeving aangenomen moeten worden om klokkenluiders te beschermen, gebaseerd op internationale standaarden, inclusief die van TI zelf.

De anti-corruptiewaakhond roept autoriteiten ook op sancties in te stellen op corruptie om een einde te maken aan de straffeloosheid. Anti-corruptieorganisaties zouden verder grote aantallen burgers die bereid zijn betalingen te weigeren en te rapporteren, moeten ondersteunen en aanmoedigen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.