Een kat in een blauwe zak

De blauwe zak vs. statiegeld: wansmakelijk filmpje van Comeos

Volgens het filmpje van De Blauwe Zaak zou statiegeld slecht zijn - dit is geen grap - omwille van trage oude vrouwtjes die lange wachtrijen veroorzaken. Het feit dat je de PMD (terug) moet meenemen wanneer je de volgende keer inkopen gaat doen, is volgens het filmpje voor ons allen vast een enorme bron van ergernis. Last but not least, het vervoeren van het pmd-afval zou onze auto’s enorm gaan besmeuren.

Delhaize, Colruyt en de anderen zijn uiteraard meer te vinden voor de blauwe zakken want dat systeem “werkt goed”. Hoe komt het dan dat we overal nog steeds zwerfvuil zien? Omdat er geen rationeel argument is tegen statiegeld.

Daarenboven gaat het niet over statiegeld als doel op zich. Het sluit de kringloop, vermindert zwervuil en kadert in een systeemverandering die over meer gaat dan wat verlies aan comfort waar Comeos zo’n spel van maakt nu.

Of vind je plastic in je eten toch zo ontzettend lekker? Laat het smaken

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift