NIAID (CC BY 2.0 DEED)
Nieuws

Muggen worden wapens in de strijd tegen dengue en zika

Om ziektes zoals dengue en zika in te dammen hebben verschillende steden in Latijns-Amerika besloten om vuur met vuur te bestrijden. Ze zetten op grote schaal bijzondere muggen uit. Die zijn besmet met een bacterie die hun vermogen vermindert om ziektes over te brengen.  
Hiệp Hoàng / Pixabay
Nieuws

Rivierdelta's kampen niet alleen met de klimaatverandering

Rivierdelta’s wereldwijd staan onder druk, en lang niet alleen door de klimaatverandering, blijkt uit een studie van 49 grote riviermondingen over de hele wereld. In veel gevallen vormen bevolkingsgroei en slecht milieubeheer een nog grotere bedreiging.
Gerry Machen (CC BY-ND 2.0 DEED)
Nieuws

Landen plannen twee keer zoveel steenkool, olie en gas als klimaatakkoord toelaat

Regeringen zijn van plan om in 2030 twee keer zoveel fossiele brandstoffen te produceren als wat het Klimaatakkoord van Parijs toelaat. Dat blijkt uit een VN-onderzoek van 20 grote landen die steenkool, olie en gas produceren.
© 2012CIAT / Neil Palmer (CC BY-NC-SA 2.0 DEED)
Nieuws

Boeren verliezen 117 miljard euro per jaar door extreem weer

Natuurrampen en extreem weer hebben de voorbije dertig jaar stevig ingehakt op de landbouwproductie, zo blijkt op Wereldvoedseldag. Het VN-voedselagentschap berekent de schade op maar liefst 3600 miljard euro aan verloren voeding en levend vee.
Unsplash (Max Winkler)
Nieuws

Extreme hittegolven deze maand ‘quasi onmogelijk’ zonder de klimaatcrisis

De extreme hittegolven deze maand in grote delen van de VS, Zuid-Europa en China zouden 'vrijwel onmogelijk' geweest zijn zonder de door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Dat is de conclusie van het World Weather Attribution-initiatief (WWA).
© Jonathan Alpeyrie (CC BY-SA 3.0)
Nieuws

Ethiopië en Oekraïne maken van 2022 het dodelijkste oorlogsjaar in decennia

Bij gevechten in de Ethiopische deelstaat Tigray vielen vorig jaar meer dan honderdduizend slachtoffers – meer dan in de oorlog in Oekraïne. Nieuwe cijfers van het Noorse onderzoeksinstituut Prio tonen aan dat 2022 daardoor het dodelijkste oorlogsjaar was sinds 1994.
Unsplash
Nieuws

Wat is de tampontaks en waarom schaffen steeds meer landen die af?

Veel meisjes en vrouwen die menstrueren kunnen zich geen hygiëneproducten veroorloven. Wereldwijd zou het gaan om zo'n 500 meisjes en vrouwen, stelt de Wereldbank. Veel vrouwen moeten nog steeds een "tampontaks" betalen op hygiëneproducten, maar steeds meer landen schaffen die af. 
Ocha Colombia / Flickr (CC BY-SA 2.0)
Nieuws

Baanbrekend Colombiaans wetsvoorstel moet klimaatmigranten beschermen

Mensen in Colombia die moeten vluchten voor de gevolgen van de klimaatverandering, zullen binnenkort misschien wettelijke bescherming genieten. Een belangrijke wet over klimaatmigratie – een primeur voor Latijns-Amerika – heeft afgelopen week de eerste hindernis genomen in het Colombiaanse parlement
George Hodan / publicdomainpictures.net (CC0)
Nieuws

Klimaatverandering maakt koffie schaarser en duurder

Klimaatomstandigheden die de koffieoogsten negatief beïnvloeden, komen de laatste veertig jaar steeds vaker voor. Dat zet ons kopje koffie behoorlijk onder druk, stellen Australische onderzoekers.
Bonnie Henderson / Pixabay
Nieuws

Academische vrijheid sterk achteruitgegaan voorbije 10 jaar

Academische vrijheden kalven af. Dat blijkt uit de Academic Freedom Index, die een overzicht geeft van de academische vrijheid in 179 landen. Voor de gemiddelde wereldburger staat het recht om vrij academisch onderzoek te doen opnieuw op het niveau van vier decennia geleden.
Wilfredor / Wikimedia (CC0 1.0)
Nieuws

Gendergelijkheid is opstap naar betere gezinsplanning

In ontwikkelingslanden hebben steeds meer vrouwen toegang tot voorbehoedsmiddelen, maar de vooruitgang loopt nog langzaam. Vooral in de landen waar genderongelijkheid het grootst is, ondervinden vrouwen moeilijkheden om aan anticonceptiemiddelen te komen. 
Charles J. Sharp / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Nieuws

Jaguarhuiden gaan online vlot van de hand, maar overheden grijpen niet in

Wie op zoek is naar een tand of de huid van een jaguar, hoeft niet meteen de meest duistere hoeken van de zwarte markt op te zoeken. Dat leert een snelle Google-zoekopdracht of een bezoekje aan online marktplaatsen. Overheden kijken liever de andere kant, blijkt uit een nieuw rapport.

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.