USDA / Flickr (CC0)
Opinie

‘EU-landen hebben hun landbouw- en voedingsindustrie gebouwd op de uitbuiting van migrantenarbeid’

Volgens twee Spaanse onderzoekers heeft de Europese Unie haar landbouw- en voedingsindustrie gebouwd op de uitbuiting van arbeidsmigranten. Zonder deze werkkrachten stort het systeem in. Hoog tijd dat we als samenleving hun leefomstandigheden verbeteren, schrijven de onderzoekers.    
CC0
Opinie

‘Het is tijd dat we toegeven dat ons industriële voedselsysteem mensen uithongert’

Ons voedselsysteem bleek de voorbije jaren rampzalig kwetsbaar. Het is niet gebouwd om iedereen toegang tot voedsel en gezonde voeding te garanderen. Speciaal VN-rapporteur Olivier De Schutter schetst hoe we van crisis naar veerkracht kunnen gaan. 
Pixabay
Opinie

‘In de wereld van morgen zullen steden de hoofdrol spelen’

‘Steden zijn bepalend voor onze toekomst’, schrijft Oxford-professor Ian Golding. Tegen 2050 zal twee derde van de wereldbevolking in een stad wonen. Het reilen en zeilen in steden zal dus uitmaken of we armoede kunnen overwinnen, de klimaatverandering kunnen beperken en pandemieën beheersen.
Milieudefensie / Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)
Opinie

‘Dit zijn de gevaren van illegale olieraffinaderijen in Nigeria’

In de Nigerdelta-regio van Nigeria is een grootschalige industrie ontstaan van illegale olieraffinaderijen. Maar die brengt grote risico’s met zich mee voor het milieu, de veiligheid en de volksgezondheid, schrijven experten Nnaemeka Vincent Emodi, Chukwumerije Okereke en Ogheneruona E. Diemuodeke. 
pxhere (CC0)
Opinie

‘Waardevolle data zijn niet gelijk verdeeld over de wereld’

Data worden regelmatig de ‘nieuwe olie’ genoemd; zo waardevol zijn ze. Maar slechts in een select aantal landen wordt, net zoals bij olie, waarde uit data gecreëerd. Vooral op gebied van klimaatverandering heeft de data-ongelijkheid grote gevolgen, schrijft onderzoeker Hamid Mehmood.
© Iratxe Álvarez
Opinie

‘De groei van het bruto binnenlands product zegt niets over het geluk van mensen’

De coronacrisis heeft ons weer doen beseffen hoe cruciaal het is om te kunnen terugvallen op sterke sociale systemen. Het dertigste Human Development Report vraagt dan ook expliciet om niét te kiezen tussen mensen en bomen, maar voor een gemeenschappelijke toekomst, schrijft Meryame Kitir.
UN Photo (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

Heeft het multilateralisme zijn limieten bereikt?

Bij de lancering van de blogreeks over duurzame ontwikkelingsdoelstellingen stelt Jan Orbie kritische vragen bij de sdg’s. Zijn collega Bernard Mazijn (UGent) geeft de nodige historische duiding om het politieke compromis van de Agenda 2030 te begrijpen.
Fonthip Ward / Pixabay
Opinie

Voor paradijselijke reisbestemmingen ligt economische ramp op de loer

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te perken eisen een zware tol van de toeristische sector. Vooral het internationale toerisme zal zware klappen krijgen, zegt Pamela Coke-Hamilton van de VN-conferentie inzake handel en ontwikkeling (Unctad). Voor sommige van de paradijselijke reisbestemmingen ligt een economische ramp op de l ...
Tom Fisk / Pexels (CC0)
Opinie

Handelsbeleid en de sdg’s: mission unfulfilled

In tegenstelling tot wat Jan Orbie stelt in de eerste bijdrage tot deze blog reeks, ziet Marc Maes wel degelijk een belangrijke rol voor handel in de Agenda 2030. Maar hij toont stelselmatig aan dat implementatie uitblijft. Ook de handelspolitiek van de Europese Unie schiet schromelijk tekort in het ondersteunen van de sdg’s.
© Oxfam-Wereldwinkels
Opinie

Nu is het moment om de spelregels fundamenteel te veranderen

De wereld en ons denken veranderen door de coronapandemie. De vraag is: in welke richting? Oxfam-in-België vindt nationalisme en deglobaliseren niet het goede antwoord, maar wil van dit moment gebruikmaken om de globalisering eindelijk fundamenteel anders in te vullen. Met rechtvaardigheid, bijvoorbeeld.
ADD / Pixabay
Opinie

Centrale banken worden zich bewust van de klimaatverandering - eindelijk

De klimaatverandering heeft een steeds grotere impact op de stabiliteit van individuele financiële instellingen en op het financiële systeem als geheel. Het beïnvloedt de types activiteiten die financiële instellingen zullen bekostigen en de kost van die financiering. 
UN Photo/Albert Gonzalez Farran (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

Invloed klimaat op voedselvoorziening overal merkbaar

Vandaag hebben 821 miljoen mensen honger en worden 150 miljoen kinderen belemmerd in hun groei door een gebrek aan voedsel. De impact van de klimaatverandering op de voedselzekerheid wordt overal ter wereld al gevoeld, zegt Siddharth Chatterjee, VN-coördinator in Kenia.

Pagina's

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.