IPS / Orlando Milesi
Reportage

Chili maakt elektrische bussen om energietransitie te versnellen

Chili wil dat in 2050 het openbaar vervoer volledig elektrisch is. Daarom is het land begonnen met de eigen productie van elektrische bussen. Op termijn moeten die ook de grote Chileense industrieën bedienen. 
© Fabio Teixeira/Thomson Reuters Foundation
Reportage

Jonge Latijns-Amerikanen zien carrièrekansen in rook opgaan in de nasleep van corona

Miljoenen studenten in Brazilië, Colombia en elders in Latijns-Amerika zijn gestopt met hun opleiding vanwege de economische impact van de pandemie.
Reportage

Gedwongen sterilisatie: ‘We wachten al 25 jaar op respect en waardigheid, en we zijn niet van plan nog langer te wachten’

Maria Elena Carbajal werd als twintiger tegen haar wil gesteriliseerd, na haar vierde bevalling. Sindsdien komt ze op voor de vele tienduizenden slachtoffers van de massale sterilisatiecampagne in Peru in de jaren ’90. ‘Die ingreep heeft mijn leven bepaald.’
© Arne Gillis
Reportage

Hoe gaat toeristenparadijs Costa Rica om met vervuilende mijnbouw? ‘Laat ons gewoon werken’

Kleinschalige mijnbouw is de belangrijkste bron van kwikvervuiling. Mijnwerkers gebruiken het kwik om goud te isoleren. Het resultaat: vervuilde lucht en waterwegen, en gezondheidsproblemen. Hoe gaat Costa Rica, dat zich graag in de markt zet als ecologisch toeristenparadijs, om met die erfenis?
© Zoë Deceuninck
Reportage

‘Van de overheid mogen we geen vis meer eten, maar wat dan wél?’

In het Amazonegebied leven de oorspronkelijke bewoners al sinds jaar en dag van de visvangst. Maar goudzoekers in de omgeving vervuilen de rivieren en vergiftigen de vissen. Van de overheid mogen de gemeenschappen in Suriname geen vis meer eten, maar een alternatief was er niet. Tot nu.
Policía Nacional de los colombianos (CC BY-SA 2.0)
Reportage

Regenwoud moet wijken voor cocaïneproductie in Colombia

De cocaïneproductie in Colombia piekt, en dat veroorzaakt ontbossing in het noorden van het land. Zelfs beschermde nationale parken moeten wijken voor cocaplantages. De oorzaak: gewapende groepen kregen vrij spel na het vredesakkoord tussen de FARC en de regering, en dat heeft desastreuze gevolgen voor het milieu.
Reuters/Ivan Alvarado
Reportage

Een jaar na Chili’s oktoberrevolutie: ‘De hele samenleving keert zich tegen de regering’

De coronacrisis mag de protesten in Chili in de kiem gesmoord hebben, het wantrouwen tegen de regering is verre van verdwenen. ‘Actievoeren doet iedereen, elk op zijn manier.’
© Gwen Martens
Reportage

Belgische jongeren blikken terug op ontmoetingen met Nicaraguaanse leeftijdsgenoten

100.000 Nicaraguanen vluchtten sinds de politieke en sociale crisis uit 2018 het land uit. Dat meldt de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR). Enkele Belgische scholieren ontmoetten vorig jaar gevluchte jongeren uit Nicaragua in Costa Rica. En dat liet een diepe indruk na.
© FOS
Reportage

Onder een verflaag van hoop, schuilt de haat

Het is verkiezingstijd in Colombia. Ook in het zonnige dorpje San José de Apartadó hangt op bijna elk huis een affiche. Slogans van de politieke partij FARC zijn er niet te bespeuren. Nochtans had de gelijknamige marxistische guerrillabeweging vroeger, voor haar ontmanteling naar aanleiding van het vredesakkoord, hier veel invloed.
© Andrea Vale/IPS
Reportage

Getuigenis uit Peru: ‘In ontwikkelingslanden bestaan mensen met beperking gewoon niet’

Tachtig procent van de mensen met een beperking woont in ontwikkelingslanden. Hun verhalen zijn allemaal anders, maar het stigma en het gebrek aan middelen zijn overal dezelfde. Bijna negen op de tien Peruaanse kinderen met een beperking krijgen geen enkele vorm van onderwijs.
© Marianne Cap en Roel Nollet
Reportage

De droom van Chavez barst

Venezuela: land van twee waarheden. Links en rechts. Chavismo en oppositie. Het land zit al jaren in een neerwaartse spiraal. De inflatie swingt de pan uit. De droom van Chavez vertoont barsten. Is dit het einde van het revolutionair gedachtegoed? Of een complot tegen de welvaart van het land?
© Sanne Derks
Reportage

Deze Belg bewaart de vrede in de favela's van Rio

In de favela van Rio de Janeiro strijdt Pol d’Huyvetter voor de vrede in de wijk. Op het terras van zijn pension praat hij met misnoegde jongeren voor wie de drugshandel de enige levenskeuze lijkt te zijn.

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.