Pixabay (CC0 1.0 DEED)
Opinie

4 miljard mensen naar de stembus in 2024: ‘Belangrijke test voor de democratie’

2024 wordt een mijlpaal in de geschiedenis van de democratie, schrijft analist Nicholas Reece van de Universiteit van Melbourne. Voor het eerst in de menselijke geschiedenis zullen meer dan 4 miljard mensen in meer dan 40 landen naar de stembus gaan. Zullen democratieën deze lakmoesproef doorstaan?
© Albert González Farran / UNAMID (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Hoelang blijven we nog wegkijken van de wreedheden in Darfur?’

In de Soedanese regio Darfur vinden opnieuw wreedheden plaats die herinneren aan de massale gruweldaden van 2003. De Janjaweed-milities van weleer heten nu de Rapid Support Forces, maar internationale reactie op hun wreedheden blijft uit, schrijft adjunct-hoogleraar genocidestudies Mike Brand.
Firdaus Omar (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Dit is waarom landen zoals Rusland de illegale drugshandel ondersteunen’

Wereldwijd zijn regeringen betrokken in de illegale drugshandel. Waarom gebeurt dit en wat zijn de gevolgen? Journalist en auteur John P. Ruehl: ‘Drugs produceren of de handel ervan “belasten” kan cash opleveren als zwart geld, om begrotingen in evenwicht te brengen of om elites te verrijken.’
Zoriah / Flickr (CC BY-NC 2.0)
Opinie

Wie of wat is IS-K? ‘De recente aanslag in Kaboel toont de realistische dreiging’

Wie of wat is IS-K, de dochterafdeling van IS die achter de aanslag op de luchthaven van Kaboel schuilt? En welke dreiging vormen de leden voor het instabiele Afghanistan? Amerikaanse terrorismedeskundigen Amira Jadoon en Andrew Mines beantwoorden vijf vragen.
UN Photo/UNODC/Zalmai.
Opinie

‘Het is onwaarschijnlijk dat de Afghaanse illegale drugseconomie op korte termijn zal veranderen’

De snelle opmars van de taliban in Afghanistan laat de wereld verbijsterd achter, maar het machtsevenwicht was al langer aan het verschuiven. Hoogleraar conflictstudies Jonathan Goodhand legt uit wat de impact van de handel in opium en heroïne is op de recente ontwikkelingen.
Tal King (CC BY-NC 2.0)
Opinie

‘Elke hardhandige reactie van Israël zal alle Palestijnen verder verenigen in een gezamenlijke strijd’

De recente gewelddadigheden in Israël en Palestina leidden tot een toename van Palestijns protest binnen de staat Israël. Lang probeerde Israël de ‘Arabische Israëli’s’ af te zonderen van hun mede-Palestijnen in de bezette gebieden, maar dit lijkt niet langer te lukken, zegt historica Maha Nassar.
International Monetary Fund (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Tien jaar na de Arabische Lente worden de werkelijke oorzaken nog steeds niet aangepakt’

Tien jaar na de Arabische Lente worden de onderliggende oorzaken van de massale protesten destijds in het Midden-Oosten nog steeds genegeerd, zegt politicoloog Simon Mabon.
Kurdish Struggle (CC BY 2.0)
Opinie

Afrin: een jaar bezet

Het Syrische district Afrin wordt deze week een jaar bezet door Turkije en het Vrije Syrische leger. Zerdesht Azad maakt zich grote zorgen, want zijn familie woont er.
Bron: Youtube
Opinie

Geld verdienen aan de ontchristelijking van het Midden-Oosten

Link Bekijk de Panoreportage over Fraude met humanitaire visa Koerdisch activist Orhan Kilic kent Melikan Kucam, en begrijpt zijn oorspronkelijke drive om iets te doen voor mensen die zoals hijzelf Assyrische christenen zijn. Zij verdienen alle steun, maar ze zijn niet alleen. En daar zit het diepere probleem met de fraude: ze was ook ...
UNICEF Canada (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

Waarom hulpverleners beter beschermd moeten worden

Vorig jaar werden 313 hulpverleners slachtoffer van een ernstige aanval, onder wie 154 medewerkers van nationale organisaties of lokale afdelingen van het Rode Kruis of de Rode Halve Maan, 98 hulpverleners in dienst van internationale ngo’s en 48 medewerkers van de Verenigde Naties. Het is hoog tijd om ze beter te beschermen, vindt Alexander ...
Joe Catron CC BY-NC 2.0
Opinie

Van Gaza tot Ferguson: 'Als ik hen zie, zie ik ons'

Zwarte Amerikanen en Palestijnen trekken samen de wereldwijde bewegingen tegen verschillende vormen van onderdrukking en apartheid. Al zijn hun situaties uniek, voeren ze eenzelfde strijd.  
© Reuters/Gonzalo Fuentes
Opinie

Waarom de Iraanse protesten er deze keer wel toe doen

De demonstraties die zich de voorbije weken verspreidden over Iran zijn op veel punten verschillend van de opstand in 2009, schrijft Nader Habibi, professor Economie aan de Brandeis University. Om nieuwe golven van protest te vermijden, zal het regime meer dan cosmetische veranderingen moeten doorvoeren.

Pagina's

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.