Darmbacterie stopt malaria in mug

Onderzoekers zijn erin geslaagd een bacterie te isoleren in de darmflora van muggen die een belangrijke rol kan spelen in de strijd tegen malaria. Muggen die de bacterie dragen, blijken resistent voor de parasiet die malaria verspreidt.

Onderzoekers van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health in Zambia ontdekten dat Enterobacter, een bacterie die in de ingewanden van een deel van de muggen voorkomt, dodelijk is voor Plasmodium falciparum, de parasiet die malaria verspreidt. Ze publiceerden hun resultaten in het gezaghebbende tijdschrift Science.

De onderzoekers vingen de muggen in de buurt van het onderzoekscentrum in Macha, in het zuiden van Zambia. Bij ongeveer een kwart van de in het wild gevangen exemplaren bleek de bacterie voor te komen.

“We hadden al vroeger aangetoond dat bacteriën in de ingewanden van muggen het immuunsysteem kunnen activeren en zo de ontwikkeling van de malariaparasiet kunnen tegenwerken”, zegt George Dimopoulos, hoofdauteur van de studie en hoogleraar aan het Johns Hopkins Malaria Research Institute. “In deze studie tonen we aan dat sommige bacteriën de ontwikkeling van de parasiet rechtstreeks kunnen blokkeren.”

De ontdekking kan een belangrijke bijdrage leveren aan de strijd tegen malaria. “We zijn bijzonder verheugd over deze ontdekking, omdat ze kan verklaren waarom sommige muggen meer resistent blijken tegen de parasiet dan andere”, zegt Dimopoulos. “Mogelijk kunnen we met die kennis nieuwe methoden ontwikkelen tegen de verspreiding van malaria.” De onderzoekers denken bijvoorbeeld aan een strategie waarbij de muggen worden blootgesteld aan de bacterie, waardoor de resistentie toeneemt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift