De wereld is een vijfhoek

De helft van de wereldbevolking woont in steden. Tegen 2025 wordt dat meer dan twee derde. De mens wordt een ‘stedelijke soort’, een betonnen zoogdier, een geïndividualiseerd kuddebeest.
De snelheid waarmee de verstedelijking toeneemt, is in het Zuiden groter dan in het Noorden. Vijftien van de twintig grootste steden bevinden zich reeds in wat vroeger de Derde Wereld heette. De uitdagingen, problemen en kansen die met verstedelijking te maken hebben, zijn echter wereldwijd.
Overal groeit het aantal daklozen, maar ook de culturele creativiteit. Overal ontstaat een nieuwe wereld, maar of hij mooi en zacht zal zijn, is zeer de vraag.
Overal wordt de vorm die steden aannemen vooral bepaald door de wetmatigheden van economische globalisering. Ook in Brussel speelt die globalisering de eerste viool.
Vlamingen en Walen, Spanjaarden en Italianen, Turken en Marokkanen, Latino¹s, Afrikanen en Oost-Europeanen bevolken de stad en kneden haar tot een ‘global city’. Onder die wapperende banier gaan allerlei realiteiten schuil. Openbare ruimtes worden ingenomen door internationale instellingen, multinationale bedrijven en transnationale infrastructuurprojecten. Tegelijk is één op drie Brusselaars wegens zijn of haar nationaliteit zonder stemrecht, zonder inspraak, zonder impact op de gang van zaken. En de Vlamingen ‘geloven nog steeds in sprookjes’, volgens socioloog Albert Martens.
‘Het beeld van een huisje met een tuintje sluimert als een archetype in ons. We dromen van Vlaanderen als een uitvergroot Bokrijk en houden van simpele schema’s.’ Simpel is de wereld echter al lang niet meer. De knusse kring van Bokrijk zal in de eenentwintigste eeuw plaats moeten ruimen voor de turbulente Vijfhoek van Brussel. In- en uitstroom, groei en explosie, ontmoeting en integratie zijn codewoorden voor de toekomst. De Brusselse Vijfhoek is het vergrootglas dat Wereldwijd in dit themakatern hanteert om de wereld van de toekomst beter te bekijken. Mensen, wijken en religies brengen ons naar de vijf hoeken van de stad en naar de vijf continenten van de wereld.
De meeste Vlamingen hebben schrik van de stad en de meeste stedelingen hebben schrik van elkaar. Toch is de Vijfhoek ook één grote uitnodiging. Tot ontdekking, tot ontmoeting, tot betrokkenheid. Een reis naar Brussel is de goedkoopste wereldreis in onze aanbieding. We zijn blij u aan boord te hebben.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.