© Reuters / Oswaldo Rivas
Interview

‘Zelfs voor de volgelingen van het regime is Nicaragua één grote gevangenis’

Mónica Baltodano was in de jaren ‘70 een van de leiders van de sandinistische revolutie, die Daniel Ortega in Nicaragua aan de macht bracht. Vandaag heeft de revolutie haar kinderen opgegeten. Het regime van Ortega treedt steeds driester op tegen vroegere sandinistische medestanders.
Reuters / Christina Chiquin
Analyse

Kan een nieuwe politieke wind corruptie en geweld in Guatemala bedwingen?

Corruptie bestrijden en werken aan echte vrede: de ambitie van de nieuwe Guatemalteekse president Bernardo Arévalo is groot. Maar makkelijk zal zijn pad niet zijn, want Arévalo zal zowel de gevestigde orde als de inheemse gemeenschappen moeten tevredenstellen.
Belga
Interview

‘De paradox van drugsbestrijding is dat ze criminelen doet innoveren’

Mexicanen worden naar de Lage Landen gehaald vanwege hun kunde in de drugskeuken. Journalist Arthur Debruyne trok naar Sinaloa, het Silicon Valley van de clandestiene drugsexpertise, en schreef er een boek over. ‘Met hun productieproces nemen de winsten spectaculair toe.’
© Paul Verrept
Opinie

‘Er is zoveel dat we van de natuur kunnen leren, dat ontdekken we steeds meer’

In het boek “De tijd dringt” schrijven 69 Grootouders voor het Klimaat een brief naar hun kleinkinderen, kinderen of beleidsmakers. MO* publiceert enkele van die brieven. Vandaag: de brief van journaliste Alma De Walsche aan haar kleinzoon Wannes. 
Ordzonhyd Rudyard Tarco Palomino (CC BY-SA 4.0)
Commentaar

‘De woede van de Peruanen zit diep en loopt uit op gewelddadige manifestaties’

In Peru heerst momenteel grote politieke en sociale onrust. Bij gewelddadige protesten zijn al verschillende doden gevallen. Journaliste en Latijns-Amerikakenner Alma De Walsche deelt haar blik op wat er aan de hand is.
© Reuters / Sandra Sebastian
Interview

‘Dit proces maakt deel uit van de strijd tegen straffeloosheid bij internationale misdaden’

Een Belgisch assisenproces over de moord op drie Belgische missionarissen in Guatemala in de jaren ’80 schept een precedent. Het toont dat misdaden tegen de mensheid niet onbestraft blijven, waar ze ook plaatsvinden. MO* sprak met hoogleraar criminologie Stephan Parmentier en advocaat Luc Walleyn.
© still uit The illusion of abundance
Interview

‘Wij willen niet eeuwig het onderdrukte volk zijn, in dienst van de westerse consumptie’

De Colombiaanse journaliste Erika González brengt met de documentaire “De Illusie van Overvloed” een aangrijpend portret van drie vrouwen op de barricades tegen de onstilbare honger van multinationals in Latijns-Amerika. MO* sprak met haar en twee Braziliaanse activisten uit de film.
© AFP
Analyse

Brazilianen moeten kiezen tussen democratie en dictatuur

Op 2 oktober trekken de Brazilianen naar de stembus voor wat nu al historische presidentsverkiezingen genoemd worden. Wie wordt de opvolger van Bolsonaro? Nooit eerder in de geschiedenis van Brazilië stond er zoveel op het spel voor de toekomst van het land.
© Comundos
Analyse

‘Wij willen jongeren digitaal klaarstomen, zodat ook zij gehoord worden’

Digitale storytelling als empowerment. Dat is het doel van de Belgische vzw Comundos. Wereldwijd voorziet de organisatie in cursussen mediawijsheid voor jongeren. ‘Door mensen uit het Zuiden hun story te laten maken, geef je de regie uit handen.’
© Natalia Greene
Interview

‘We moeten ingaan tegen een systeem dat helemaal gericht is op de uitbuiting en uitputting van de natuur’

‘Mijn zoontje van drie kan zijn verdediging niet op zich nemen in een gerechtshof. Maar dat belet niet dat hij rechten hééft.’ De Ecuadoraanse milieuactiviste Natalia Greene houdt een vurig pleidooi voor het toekennen van juridische rechten aan de natuur. 
© Pablo Sanhueza / Reuters
Analyse

Breekt voor Chili een nieuw politiek tijdperk aan? ‘Een ander Chili is mogelijk’

Studentenleider Gabriel Boric als nieuwe president belichaamt een nieuwe generatie van politici in Chili. Een nieuw hoofdstuk in de Chileense geschiedenis? ‘Mensen nemen het niet meer dat alles in Santiago beslist wordt en willen zelf de invulling kiezen van het leven dat ze willen leiden.’
© Adriano Almeida
Analyse

De Braziliaanse deelstaat Maranhão wordt ontwikkeld, maar tegen welke prijs?

Brazilië wil zich ontwikkelen, en voor die vooruitgangsdrift moeten mens en natuur baan ruimen. In de deelstaat Maranhão zorgt dat voor een aaneenschakeling van conflicten met traditionele leefgemeenschappen. Moderniseren en dekoloniseren staan er lijnrecht tegenover elkaar.

Pagina's

Met de steun van

 2770  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.