Door crisis rijke landen groeit migratie binnen Latijns-Amerika

Door de economische crisis trekken minder migranten uit Latijns-Amerika en de Caraïben naar de rijke landen. De regio ziet nu het aantal migranten tussen de eigen landen toenemen.

Sinds het begin van de crisis in 2008 remt de Latijns-Amerika emigratie af en keren migranten uit Europa terug, zegt Jorge Rodríguez van het Latijns-Amerikaans en Caraïbisch Centrum voor Demografie.

Nu groeit de migratie binnen Latijns-Amerika, en bovendien zijn meer migranten op de vlucht voor natuurrampen. Toch focussen de Latijns-Amerikaanse landen nog altijd op de migratie naar Europa en de VS. Er is dringend een Latijns-Amerikaans akkoord nodig om meer ordening te brengen in het migratiebeleid, zegt Gabriel Bidegain van het VN-Bevolkingsfonds (UNFPA).

Aardbeving in Haïti

De situatie van Haïtiaanse migranten die na de zware aardbeving van 2010 wegtrokken, toont de uitdagingen waar de regio voor staat, zegt demograaf en econoom Duval Fernandes van de Pontificale Katholieke Universiteit van Minas Gerais.

Bij de aardbeving kwamen 200.000 mensen om en werden tienduizenden woningen vernield. Dit jaar verwacht men opnieuw orkanen of tropische stormen in de zone.

Veel Haïtianen trekken naar de Verenigde Staten en de Dominicaanse Republiek, maar nu ook steeds meer naar Brazilië. Ze komen illegaal het land binnen en belanden in kleine steden in het Amazonegebied, die niet op hun komst zijn voorbereid.

2000 dollar per maand

Er zijn naar schatting tienduizend Haïtianen in dit geval. Brazilië aanvaardt hen niet als vluchtelingen.

“Ze betalen 2500 tot 4000 dollar aan de coyote (mensenhandelaar) om de oversteek te wagen”, zegt Fernandes. “Als je dat met tienduizend vermenigvuldigt, kom je aan 30 miljoen dollar. We moeten die smokkel onmogelijk maken. De Haïtianen worden misleid, ze denken dat ze in Brazilië 2000 dollar per maand gaan verdienen.”

“Door de crisis in de Verenigde Staten en Europa werd Brazilië het grote mekka. Het was de goudroute. Er werd promotie voor gemaakt, men zou Portugees leren, het was logisch dat ze kwamen”, zegt Bidegain.

Humanitaire visa

De Braziliaanse overheid reikt nu humanitaire visa uit aan de Haïtianen. “Het grote probleem is dat wanneer het visum wordt uitgereikt de mensen al weg zijn of niet op de hoogte zijn van de uitreiking”, zegt Fernandes.

Hij pleit voor een bijzondere humanitaire inspanning voor de Haïtianen en een regularisering van hun situatie.

Bidegain, die zelf in Haïti woont, wijst erop dat er nog altijd veel meer Haïtianen in de Dominicaanse Republiek (naar schatting 800.000) en de VS (naar schatting 600.000) wonen. Bovendien wonen in Haïti zelf nog altijd 400.000 mensen in kampen in de buurt van de Port-au-Prince.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.