Kazachse oppositie weggeblazen

De partij van de Kazachse president Nursultan Nazarbayev, de Nationaal Democratische Partij Nur Otan, heeft alle zetels in het parlement veroverd. De oppositiepartijen haalden de kiesdrempel van 7 procent niet.
Slechts twee partijen kwamen in aanmerking om zetels te winnen: de Ak Zhol Democratische Partij van Kazachastan of de Nationaal Sociaal-Democratische Partij (NSDP). Een peiling gaf aan dat de NSDP 24 procent van de stemmen zou halen en de partij van president Nazabayev 40 procent.
Uiteindelijk haalde Nur Otan het met 88 procent van de stemmen, geen van de oppositiepartijen haalde de kiesdrempel. In het huidige parlement was nog er nog 1 van de 77 parlementszetels in handen van de oppositie.

Democratisch land


‘Ondanks de bezorgdheden die we in ons rapport hebben opgenomen, stuwen deze verkiezingen Kazachstan verder in de richting van een democratisch land’, zei Consiglio Di Nino, de coördinator van de observators van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Volgens de OVSE waren er geen incidenten in aanloop naar de verkiezingen, maar de telling van de stemmen werd in 40 procent van de stembureaus verstoord door een gebrek aan transparantie en procedureproblemen.
Bovendien kon Nur Otan genieten van een voorkeursbehandeling van de staatsmedia. ‘We hebben reclamespotjes gemaakt maar geen enkele televisiezender heeft ze uitgezonden, terwijl je enkel avond reclame kon zien voor Nur Otan’, zei een lid van de oppositie aan BBC News.
David Wilshire, het hoofd van de delegatie van de Raad van Europa, zei na afloop: ‘Een democratie bouwen is een lange en moeilijke taak. Kazachstan boekt echter goeie vooruitgang. Ik ben niet verrast dat er nog veel moet gedaan worden, wel bedroefd omdat er nog zoveel fundamentele kwesties moeten aangepakt worden.’

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3049   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift