Malediviërs verhuizen naar Australië door stijgend waterpeil

De Maledivische regering van president Mohamed Nasheed waarschuwt buurland Australië voor een toestroom van klimaatvluchtelingen. Door het stijgende waterpeil zijn al veertien van de 22 atollen verlaten. Ook India en Sri Lanka zijn mogelijke landen van bestemming voor de Maledivische klimaatvluchtelingen.

  • CC Mohamed Seeneen President Mohamed Nasheed van de Malediven tijdens een onderwatervergadering met zijn kabinet, als protest tegen het gebrek aan maatregelen tegen de klimaatverandering. Hij waarschuwt voor vluchtelingen uit zijn land ten gevolge van de stijgende zeespiegel. CC Mohamed Seeneen

De Malediven bestaan uit een groep van bijna 1.200 eilanden in de Indische Oceaan, waarvan 200 onbewoond zijn. Tachtig procent van de eilandengroep ligt minder dan een meter boven de zeespiegel, het hoogste punt slechts 2,4 meter. Het Intergouvernementele Panel voor Klimaatverandering voorspelt dat het waterpeil de komende eeuw met 59 centimeter zal stijgen. De Malediven zullen zo wellicht het eerste land zijn dat van de aarde verdwijnt. President Nasheed vraagt de rijke landen de ernst van de situatie in te zien.

William Lacy-Swing, directeur van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), waarschuwde op de klimaatconferentie in het Zuid-Afrikaanse Durban voor de toestroom van klimaatvluchtelingen. Volgens het IOM verhuisde in 2010 wereldwijd reeds 42 miljoen mensen ten gevolge van de klimaatverandering. Bovendien betreurt Lacy-Swing – die ook aanwezig was op de klimaattop in Kopenhagen en Cancún – het gebrek aan aandacht voor de problematiek. Hij uit daarbij zijn bezorgdheid voor de bevolking die in groten getale vlucht voor het stijgende waterpeil.

Mogelijke toevluchtsoorden

De Maledivische president Nasheed benadrukt dat zijn volk niet graag zou verhuizen, maar volgens hem is het op termijn de enige oplossing.

Australië is één van de mogelijke toevluchtsoorden vanwege het klimaat en de uitgestrektheid, maar ook Sri Lanka en India zijn potentiële bestemmingen omwille van hun nabijheid en culturele overeenkomsten. Om de verhuis naar deze landen te financieren, richtten de Malediven een fonds op met inkomsten uit het toerisme. Op die manier wil president Nasheed voorkomen dat zijn bevolking in tentenkampen terechtkomt.

Klimaatakkoord

Toch zouden er volgens de president nog geen officiële besprekingen zijn met de regeringen. Wel is hij tevreden met de Australische beslissing een belasting op koolstof in te voeren. Hij spreekt van een ‘dappere stap voorwaarts’ en hoopt van andere landen dezelfde inzet.

In een laatste akkoord tijdens de klimaattop in Durban eind 2011 beloofden de landen de uitstoot van koolstof te verminderen. Het akkoord, dat een opvolging moet zijn van het Kyotoprotocol, zou in 2015 getekend worden, maar pas in 2020 in voege treden.

Andere slachtoffers

De klimaatverandering treft niet alleen de Malediven, tien jaar geleden vroegen de inwoners van Nieuw-Zeeland en Tuvalu al asiel aan in Australië. Nu vrezen de eilandengroepen in de Grote Oceaan, Tuvalu en Kiribati, opnieuw voor overstromingen. Australië en de omliggende landen maken zich dus op voor een migratie van klimaatvluchtelingen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.